Οι κατσαρίδες ζουν σε ζεστό, υγρό, δροσερό και σκοτεινό περιβάλλον, σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές.
Μόνο λίγα είδη κατσαρίδας προτιμούν το αστικό περιβάλλον –όμως είναι αρκετά για να δημιουργούν πρόβλημα, αλλά και να αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία, καθώς μεταφέρουν πολλούς παθογόνους μικροοργανισμούς.ΠΡΟΣΟΧΗ !!! Συμβουλευτείτε ειδικό πριν από τη χρήση διαφόρων σκευασμάτων κάποια μπορεί να είναι ΑΚΑΤΆΛΛΗΛΑ σε σπίτια με παιδιά και κατοικίδια ζώα !!!
Οι κατσαρίδες προτιμούν να τρέφονται με ζάχαρη, άμυλο ή και λίπος, όμως στις… μεγάλες πείνες επιβιώνουν και με χαρτιά, ρούχα, ξύλο ή και με άλλα μικρά έντομα! Αντιπαθούν το φως του ήλιου, γι’αυτό εμφανίζονται κυρίως τη νύχτα προς αναζήτηση φαγητού, ενώ συχνάζουν κυρίως κάτω από τα ντουλάπια του νιπτήρα, πίσω από τα ντουλάπια του νεροχύτη στην κουζίνα ή κάτω από μεγάλες συσκευές.
Πως καταπολεμάτε το ψιλό κατσαριδάκι (Μικρά κατσαριδάκια)Η κατσαρίδα αυτή είναι μικρότερη από τα άλλα είδη και κρύβεται ευκολότερα στις ρωγμές και χαραμάδες αποφεύγοντας την ανθρώπινη παρουσία και συνήθως γίνεται αντιληπτή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για αυτό το λόγο η καταπολέμηση των κατσαρίδων αυτού του είδους γίνεται με την εφαρμογή δολωμάτων σε μορφή gel σε στοχευμένα σημεία της οικίας ή του επαγγελματικού χώρου (ιδιαίτερα σε σημεία που παρέχουν υψηλή θερμοκρασία και υγρασία) σε συνδυασμό με κατάλληλα μη ερεθιστικά εντομοκτόνα ώστε να επιτυγχάνουμε το μέγιστο και γρηγορότερο αποτέλεσμα.
Προσοχή, η χρήση εντομοκτόνων του εμπορίου δυσχεραίνει την καταπολέμηση αυτού του είδους καθώς μόνο ένα μικρό μέρος του πληθυσμού τους βγαίνει έξω από τη φωλιά. Το υπόλοιπο μένει στη φωλιά και ειναι πρακτικά απρόσβλητο από τα εντομοκτόνα του εμπορίου. Μόνο η χρήση δολωμάτων και ειδικών εντομοκτόνων είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπισή τους. Τα εντομοκτόνα του εμπορίου έχουν ερεθιστική-απωθητική δράση ενώ τα παραπάνω προσελκυστική ή ουδέτερη και δεν μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους.
Απολύμανση! Η απολύμανση των κατοικιών ήδη από τα μέσα της Άνοιξης αλλά και κατά τις αρχές του Φθινοπώρου είναι παραπάνω από απαραίτητη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό οι κατσαρίδες, καθώς και άλλα έντομα και τρωκτικά. «Στα σπίτια συναντάμε κυρίως 3 είδη κατσαρίδας: Τις μεγάλες κατσαρίδες που πετάνε και μπαίνουν από τα μπαλκόνια, τις μεγάλες που δεν πατάνε και μπαίνουν από φρεάτια και αποχετεύσεις και το ψιλό κατσαριδάκι που περνά από κάθε πιθανή χαραμάδα του σπιτιού.
Κατά την απολύμανση μιας πολυκατοικίας, καθαρίζεται το κεντρικό φρεάτιο, προκειμένου να μην περνούν από εκεί κατσαρίδες, ενώ υπάρχει η δυνατότητα (εφόσον το ζητήσουν οι ένοικοι) να γίνει απολύμανση και σε κάθε διαμέρισμα ξεχωριστά. Σε αυτή την απολύμανση τοποθετείται ειδικό εντομοκτόνο τζελ μέσα στα ντουλάπια, ενώ ψεκάζονται τα μπαλκόνια και τα σιφώνια». Για τις κατσαρίδες που πετούν, μόνο με σίτες μπορεί να προστατευτεί κανείς. Τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται κατά κανόνα από τις εταιρίες απολύμανσης είναι μη τοξικά, εντελώς ακίνδυνα για παιδιά και κατοικίδια. Αφού γίνει απολύμανση στο διαμέρισμά να μη σφουγγαρίσετε για μερικές ημέρες για να μην φύγει το φάρμακο. Η συχνότητα της απολύμανσης σε μια πολυκατοικία δεν χρειάζεται να ξεπερνά τις 2 φορές τον χρόνο (Άνοιξη και Φθινόπωρο), ενώ τις δύο αυτές φορές μπορεί να γίνεται και απολύμανση στα διαμερίσματα. Το κόστος της απολύμανσης κυμαίνεται στα 40-80 ευρώ για μία πολυκατοικία και επιπλέον 3-5 ευρώ για κάθε διαμέρισμα.
Προσοχή, η χρήση εντομοκτόνων του εμπορίου δυσχεραίνει την καταπολέμηση αυτού του είδους καθώς μόνο ένα μικρό μέρος του πληθυσμού τους βγαίνει έξω από τη φωλιά. Το υπόλοιπο μένει στη φωλιά και ειναι πρακτικά απρόσβλητο από τα εντομοκτόνα του εμπορίου. Μόνο η χρήση δολωμάτων και ειδικών εντομοκτόνων είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπισή τους. Τα εντομοκτόνα του εμπορίου έχουν ερεθιστική-απωθητική δράση ενώ τα παραπάνω προσελκυστική ή ουδέτερη και δεν μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους.
Μια οικολογική λύση είναι η μαγειρική σόδα (αυτή που είναι άσπρη σκόνη), με το που την τρώνε μέσα σε λίγη ώρα "ανατινάζεται" το στομάχι τους και είναι απολύτως ασφαλής για τους ανθρώπους , το μυστικό είναι 50% σόδα , ανακατεμένη με 50% ζάχαρη άχνη (μοιάζουν καταπληκτικά - τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέσα σε μπωλ ή κούπα) και βάζουμε από ένα κουταλάκι στα
περάσματα τους ή κοντά στις φωλιές τους , η ζάχαρη άχνη είναι ακατανίκητη λιχουδιά για όλα τα έντομα (κατσαριδες/μυρμήγκια/κτλ) και μαζί με την άχνη θα τρώνε και σόδα. Την επόμενη μέρα όλα τα έρποντα του σπιτιού θα ψοφήσουν από βαρύ στομαχόπονο. Ακόμη και οι ποιο ανθεκτικές-μεγάλες , τριγυρνούν σαν μεθυσμένες για λίγες ώρες αλλά δεν αποφεύγουν το μοιραίο. δοκιμάστε το είναι φθηνό , οικολογικό , ασφαλές αλλά το σπουδαιότερο είναι αποτελεσματικό. Τους μήνες Μαιο/Ιουνιο/Ιουλιο κάθε 15 μέρες να το αναπληρώνετε το μείγμα ώστε να είστε σίγουροι ότι θα το φάνε και οι νεοεισερχόμενες. Τον Αύγουστο παρόλη την ζέστη για κάποιο λόγο αρχίζουν σιγά-σιγά και εξαφανίζονται από μόνες τους.
Σόδα, η μαγ(ειρ)ική Πέρα από δυνατό καθαριστικό, απωθεί αποτελεσματικά τις κατσαρίδες. Φτιάξτε, λοιπόν, το δικό σας σπιτικό εντομοκτόνο, ανακατεύοντας μαγειρική σόδα με ζάχαρη άχνη. Στη συνέχεια, βάλτε το μείγμα σε φύλλα μαρουλιού και τοποθετήστε τα σε όλα τα πιθανά σημεία επιδρομών. Αν και αυτές οι δύο ουσίες είναι θανατηφόρες για τις κατσαρίδες, η μικρή Τερέζα και οι φίλες της δύσκολα αντιστέκονται σε αυτή τη μοιραία λιχουδιά.
Άλλες οικολογικές λύσεις
- Εκτός από τη χημική λύση των σπρέι, νομίζω ότι θα πρέπει να προτιμούμε φυσικές μεθόδους για την εξάλειψη αυτών των κροκοδειών. Αυτές οι φυσικές μέθοδοι είναι φθηνές και εύκολη στην εφαρμογή και μπορείτε εύκολα να πάρετε τα συστατικά στο σπίτι σας. Καθώς οι χημικές ουσίες προσεύχονται είναι πολύ δαπανηρές και έχουν παρενέργειες στην ανθρώπινη υγεία, ενώ η φυσική μέθοδος δεν έχει παρενέργειες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χυμό λεμονιού για να απαλλαγείτε από τα κατσαρίδα. Πιέστε το λεμόνι και προσθέστε το 100% χυμό λεμονιού στο δοχείο ψεκασμού και ψεκάστε τα στις περιοχές που είναι δύσκολο να φτάσετε και τα κατσαρίδες ζουν σε εκείνη την περιοχή και έχουν κάνει φωλιά εκεί. Εκτελέστε αυτή τη διαδικασία καθημερινά. Αυτό θα σας βοηθήσει να σκοτώσετε τα κατσαρίδες και να απαλλαγείτε από αυτά τα κατσαρίδα από το σπίτι σας. Τα λεμόνια είναι πολύ εύκολα διαθέσιμα και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε οποτεδήποτε, όταν διαπιστώσετε ότι υπάρχει επίθεση των κατσαρίδων στο σπίτι σας.
- Coffee grounds (κοκοι καφέ )are the best home remedy you can use to get rid of these roaches. You just need to have coffee grounds, water and container. Mix coffee grounds into water and then split it over the roaches. This will kill the roaches within few minutes. This simple home remedy will eventually help you to get rid of these roaches.
- Παγίδα φλούδας αγγουριού ( Δείτε στο video ) Πάρτε ένα κουτί από αλουμίνιο και τοποθετήστε μερικές φλούδες αγγουριού ή κομμάτια μέσα σε αυτό. Αφήστε το όλη τη νύχτα. Οι χυμοί του αγγουριού θα αντιδράσουν με το αλουμίνιο στο κουτί και θα παράγουν μια μυρωδιά που οι κατσαρίδες δεν μπορούν να αντέξουν.
- Διάλυμα σαπουνιού: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονικό σαπούνι μπάνιου για να απαλλαγείτε από τις κατσαρίδες. Ετοιμάστε ένα μείγμα με σαπούνι και νερό (με αρκετό σαπούνι) και ψεκάστε με αυτό απευθείας επάνω τους. Οι περισσότερες θα πεθάνουν αμέσως, επειδή το διάλυμα κλείνει τους πόρους με τους οποίους αναπνέουν.
- Βορικό οξύ: ΠΡΟΣΟΧΗ !!! ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΟ !!! Συμβουλευτείτε ειδικό Είναι ένας διαδεδομένος τρόπος σπιτικού δολώματος για να σκοτώσετε τις κατσαρίδες. Αναμίξετε ένα μέρος σκόνης βορικού οξέος με ένα μέρος από λευκό αλεύρι και ένα μέρος ζάχαρης. Ανακατέψτε καλά μέχρι να φτιάξετε μια πάστα που θα μοιάζει με ζύμη. Τοποθετήστε μπαλάκια αυτής της ζύμης σε διάφορα σημεία του σπιτιού όπου έχετε προσέξει ότι τα επισκέπτονται συχνά. Το αλεύρι και η ζάχαρη στο μείγμα θα προσελκύσει τις κατσαρίδες και το βορικό οξύ θα τις σκοτώσει. δείτε περισσότερα στο https://www.iatropedia.gr
ΑΠΟΘΗΤΙΚΑ
- Λευκό ξύδι (ψέκασμα ή σφουγγάρισμα)
- Λάδι μέντας απωθητικό ( Δείτε στο video )
- Πιπέρι, σκόρδο και κρεμμύδι: Κάντε ένα μείγμα από μια κουταλιά της σούπας πιπέρι καγιέν σε σκόνη, μία σκελίδα σκόρδο και ένα λιωμένο κρεμμύδι, μέσα σε ένα λίτρο νερού. Αφήστε το να σταθεί για μία ώρα. Προσθέστε μία κουταλιά της σούπας υγρό σαπούνι σε αυτό το μείγμα και εφαρμόστε το σε όλους τους χώρους στο σπίτι σας όπου συχνάζουν οι κατσαρίδες. Η μυρωδιά του μείγματος θα τις κάνει να τραπούν σε φυγή.
- Φύλλα δάφνης απωθητικό σπρέι: Τα φύλλα δάφνης είναι αρωματικά φύλλα που χρησιμοποιούνται κυρίως στην ινδική μαγειρική. Έχουν ένα πικάντικο, αλλά ωραίο άρωμα. Μπορείτε να τοποθετήσετε τριμμένα σε σκόνη (αποξηραμένα) φύλλα δάφνης κοντά στη φωλιά και σε άλλα περιοχές, όπου οι κατσαρίδες συχνή. Η μυρωδιά θα κάνουν οι κατσαρίδες σημεία και οι κατσαρίδες θα προτιμήσουν να απομακρυνθούν από το σπίτι σας, χωρίς να χρειαστεί να τις σκοτώσετε.
- Διατομική γη (σκόνισμα στα περάσματα. Κάνει και για τις κατσαρίδες)
- BONUS VIDEO
Πηγές
https://www.geoponiko-parko.gr