Σκορδαλιά
Υλικά
5-6 σκελίδες σκόρδο150 γρ. πατάτες βρασµένες
1/2 φλιτζάνι ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑ∆Ο
2 κουταλάκια του γλυκού ξίδι
αλάτι
Προετοιμασία
Καθαρίζουµε το σκόρδο και το λιώνουµε. Προσθέτουµε τις πατάτες και πολτοποιούµε το µείγµα. Προσθέτουµε 1-2 κουταλάκια του γλυκού ξίδι και ρίχνουµε λίγο λίγο το λάδι, συνεχίζοντας να δουλεύουµε το µείγµα. Σερβίρουµε τη σκορδαλιά γαρνιρισµένη µε ελιές.Μπορούµε αν θέλουµε µαζί µε το λάδι να προσθέσουµε και λίγο χυµό λεµονιού. Μπορούµε να αντικαταστήσουµε τις πατάτες µε µουσκεµένη ψίχα ψωµιού.
Μελιτζανοσαλάτα
(6 µερίδες)
Υλικά
1 κιλό µελιτζάνες στρογγυλές
1 φλιτζάνι ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑ∆Ο
χυµό από 1 λεµόνι
2 σκελίδες σκόρδο λιωµένο
αλάτι
Προετοιμασία
Τρυπάµε τις µελιτζάνες µε ένα πιρούνι και τις ψήνουµε στον φούρνο.
Τις καθαρίζουµε και τις πολτοποιούµε στο µίξερ µε το λεµόνι και το αλάτι. Προσθέτουµε το σκόρδο και λίγο λίγο το λάδι.
Τις καθαρίζουµε και τις πολτοποιούµε στο µίξερ µε το λεµόνι και το αλάτι. Προσθέτουµε το σκόρδο και λίγο λίγο το λάδι.
Παντζαροσαλάτα µε γιαούρτι
(6 µερίδες)
Υλικά
500 γρ. γιαούρτι 2%
1 κιλό παντζάρια
4 κουταλιές σούπας
ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑ∆Ο
3 κουταλιές σούπας ξίδι
αλάτι
Προετοιμασία
Καθαρίζουµε τα παντζάρια και αφού χωρίσουµε τους βολβούς από τα φύλλα και τα βλαστάρια, τα βράζουµε. Στη συνέχεια τα στραγγίζουµε.
Τους βολβούς όταν κρυώσουν τους κόβουµε σε µικρούς κύβους. Τους βάζουµε σε ένα µπολ και µαζί ρίχνουµε όλα τα άλλα υλικά και ανακατεύουµε ελαφρά. Βάζουµε τη σαλάτα στο ψυγείο και τη σερβίρουµε κρύα.
Τους βολβούς όταν κρυώσουν τους κόβουµε σε µικρούς κύβους. Τους βάζουµε σε ένα µπολ και µαζί ρίχνουµε όλα τα άλλα υλικά και ανακατεύουµε ελαφρά. Βάζουµε τη σαλάτα στο ψυγείο και τη σερβίρουµε κρύα.
Τα φύλλα και τα βλαστάρια µπορούµε να τα βάλουµε σε ένα ξεχωριστό µπολ και να τα χρησιµοποιήσουµε ως σαλάτα αφού προσθέσουµε ξίδι, ελαιόλαδο και αλάτι.
Τζατζίκι
Υλικά
1/2 κιλό στραγγιστό γιαούρτι 2%1 ή 2 κουταλιές
ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑ∆Ο
2-3 κουταλιές ξίδι
2 µεγάλα αγγούρια
4-5 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
λίγο πιπέρι
λίγη γλιστρίδα και λίγο άνηθο προαιρετικά
Προετοιμασία
Πλένουµε τα αγγούρια και τα τρίβουµε στον τρίφτη.
Στη συνέχεια τα στίβουµε για να φύγουν τα πολλά νερά.
Ξεφλουδίζουµε τις σκελίδες το σκόρδο και τις ψιλοκόβουµε και αυτές. Ανακατεύουµε όλα τα υλικά µαζί και στο τέλος, αν θέλουµε, προσθέτουµε ψιλοκοµµένα τη γλιστρίδα και τον άνηθο.
Στη συνέχεια τα στίβουµε για να φύγουν τα πολλά νερά.
Ξεφλουδίζουµε τις σκελίδες το σκόρδο και τις ψιλοκόβουµε και αυτές. Ανακατεύουµε όλα τα υλικά µαζί και στο τέλος, αν θέλουµε, προσθέτουµε ψιλοκοµµένα τη γλιστρίδα και τον άνηθο.
Ταραµοσαλάτα
(6 µερίδες)
Υλικά
100 γρ. ταραµά300 γρ. πατάτες βρασµένες
1 φλιτζάνι ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑ∆Ο
1 µικρό κρεµµύδι τριµµένο
χυµός από 1½ λεµόνι
Προετοιμασία
Πολτοποιούµε τον ταραµά, τις πατάτες και το κρεµµύδι. Δουλεύουµε το µείγµα µέχρι να γίνει λείο. Προσθέτουµε εναλλάξ λίγο λίγο λάδι και λεµόνι. Γαρνίρουµε µε ελιές και µε καρδιά µαρουλιού ή µε µαϊντανό ψιλοκοµµένο.
Αν θέλουµε µπορούµε αντί πατάτες να χρησιµοποιήσουµε µουσκεµένη ψίχα ψωµιού.
Αν θέλουµε µπορούµε αντί πατάτες να χρησιµοποιήσουµε µουσκεµένη ψίχα ψωµιού.
Πηγή www.chania.eu
Tags:
Διατροφή