Τι είναι η @σπιρίνη θεραπευτικές ιδιότητες και πως να την κατασκευάσετε

@σπιρίνη Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σύντομη ιστορία Η θεραπευτική επίδραση σκευασμάτων που περιέχουν ουσίες παρόμοιες με αυτή της @σπιρίνης ήταν γνωστή ήδη από την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης περιγράφει το φλοιό της ιτιάς (Salix) (ο οποίος, σήμερα, είναι γνωστό ότι περιέχει μια ουσία που ονομάζεται σαλικίνη) και τον συνιστά ως ίαμα κατά του πυρετού και των πόνων.[1] Το 1853 ο Αλσατός χημικός Σαρλ Φρεντερίκ Ζεράρτ (Charles Frédéric Gerhardt) ήταν ο πρώτος που παρασκεύασε το δραστικό συστατικό της @σπιρίνης, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ αναμιγνύοντας ακετυλοχλωρίδιο με σαλικυλικό νάτριο. Ο νεαρός τότε χημικός ονόμασε το προϊόν της (βίαιης) αντίδρασης αυτών των συστατικών "σαλικυλικο - οξικό ανυδρίτη".[2] Το 1897 χημικοί της γερμανικής εταιρείας Μπ@γιερ άρχισαν την έρευνα πάνω στο ακετυλοσαλικυλικό οξύ και, το 1899, η εταιρεία είχε δημιουργήσει νέο φάρμακο με βάση αυτή την ουσία και το κυκλοφόρησε στο εμπόριο με την επωνυμία "@σπιρίνη". Οι πωλήσεις του φαρμάκου κυριολεκτικά εκτοξεύονται.
Στη δεκαετία του 1950 οι πωλήσεις της @σπιρίνης γνωρίζουν σημαντική πτώση, καθώς αρχίζει να κυκλοφορεί στο εμπόριο η παρακεταμόλη, η οποία εμφανίζει παρόμοιες αναλγητικές ιδιότητες με λιγότερες παρενέργειες. Ωστόσο, το 1948, ο καλιφορνέζος γιατρός Λόρενς Κρέιβεν (Lawrence Craven) παρατήρησε ότι κανείς από τους 400 ασθενείς του, στους οποίους είχε χορηγήσει @σπιρίνη, δεν είχε υποστεί καρδιακή προσβολή. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "μια @σπιρίνη την ημέρα" μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Η @σπιρίνη γνωρίζει εκ νέου αύξηση των πωλήσεών της, οι οποίες παραμένουν σταθερές μέχρι σήμερα.
Η πραγματική δράση της @σπιρίνης διευκρινίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν διαπιστώθηκε ότι αναστέλλει την παραγωγή προσταγλανδινών (ουσίες που προκαλούν φλεγμονή) από τον οργανισμό.
.
ΠΡΟΣΟΧΗ !!! H ΟΜΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ δημοσιεύει άρθρα τηρώντας κατά γράμμα τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων, δημοσιεύοντας άρθρα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για λόγους ενημέρωσης και εκπαίδευσης (αρ.25) τόσο των μελών της ομάδας όσο και όλης της ανθρωπότητας , επίσης χρησιμοποιεί της παράθεσης σύντομων αποσπασμάτων άρθρων , βιβλίων , και συγγραμμάτων νομίμως δημοσιευμένων για την υποστήριξη της γνώμης εκείνου που τα παραθέτει και την κριτική της γνώμης των αναγνωστών και των blogger του ιστοτόπου μας υπό την προϋπόθεση ότι ΠΑΝΤΑ αναφέρεται η προέλευσή τους και ο δημιουργός και εκδότης τους (α.19) με ενεργό LINK και παραπέμπει στην αρχική πηγή δημοσίευσης. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του Ν.2121/1993 . ΠΑΡΟΛΑ αυτά αν κάποιος κάτοχος προστατευμένου ©COPYRIGHT ή Creative Commons περιεχομένου εντοπίσει παράβαση του έργου του στον ιστότοπο μας παρακαλούμε να επικοινωνήσει ΑΜΕΣΑ μαζί μας για να το ΔΙΑΓΡΑΨΟΥΜΕ ή να το ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ άμεσα ανάλογα με την επιθυμία του ... !!!

Φυσικές και Χημικές ιδιότητες [Αναφ. 1]:
Είναι λευκή, κρυσταλλική ελαφρώς όξινη ουσία με Σ.Ζ. 135 °C

Εμφάνιση: 'Αοσμοι μονοκλινείς ή βελονοειδείς λευκοί κρύσταλλοι.
Μοριακός τύπος: C9H8O4
Σχετική μοριακή μάζα: 180,16 
Σημείο βρασμού: διασπάται
Σημείο τήξης: 135 ºC (με ταχεία θέρμανση, το τήγμα στερεοποιείται στους 118 ºC)
Πυκνότητα: 1,40 g/cm3
Διαλυτότητα στο νερό: 1 g στα 300 mL στους 25 ºC ή στα 100 mL στους 37 ºC
Σε άλλους διαλύτες: 1 g στα 5 mL αλκοόλης, στα 17 mL CHCl3 και στα 10-15 mL αιθέρα.
Διασπάται σε ζέον ύδωρ ή σε διαλύματα ισχυρών βάσεων.
Σταθερό στον ξηρό αέρα, υδρολύεται σταδιακά στον υγρό αέρα (αποκτά οσμή οξικού οξέος).
Σταθερά διάστασης (pKa) = 3,49 (25 ºC)
LD50 (σε ποντίκια): 1,1 - 1,5 g/kg. Δεν παρουσιάζει καρκινογόνο δράση και δεν παρουσιάζει αναπαραγωγική τοξικότητα.

Αποσυντίθεται ταχέως σε διαλύματα οξικού αμμωνίου και γενικώς σε διαλύματα οξικών, ανθρακικών, κιτρικών αλάτων ή υδροξειδίων των αλκαλίων (Li, K, Na, Rb, Cs). Είναι σταθερό σε ξηρό αέρα αλλά σταδιακά υδρολύεται σε επαφή με υγρασία προς οξικό και σαλικυλικό οξύ. Στα διαλύματα αλκαλίων η υδρόλυση είναι ταχεία.
Χρήση
Χρησιμοποιείται ως αναλγητικό, αντιπυρετικό και αντιφλεγμονώδες. Σε χαμηλές δόσεις λαμβάνεται και ως αντισυγκολλητικό των αιμοπεταλίων. Δεν θα πρέπει να λαμβάνεται από άτομα με έλλειψη του ενζύμου G6PD, καθώς και από άτομα κάτω των 16 ετών, επειδή υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου Reye (υψηλός πυρετός, κεφαλαλγία, αιφνίδιος θάνατος) και με προσοχή από άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή (π.χ. Sintrom). Πολλοί άνθρωποι παίρνουν @σπιρίνη για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Η @σπιρίνη έχει την ιδιότητα να βοηθά στο να μη δημιουργούνται θρομβώσεις στην καρδιά ή ακόμη και στον εγκέφαλο και, έτσι, να αποφεύγονται ακόμη και εγκεφαλικά επεισόδια. Την ανακάλυψη αυτή έκανε ο γιατρός Λόρενς Κρέιβεν γύρω στα 1950, όταν παρατήρησε ασυνήθιστες αιμορραγίες σε παιδιά που έπαιρναν @σπιρίνη για να αντιμετωπίσουν τον πόνο μετά από εγχείρηση αμυγδαλών.

Η ιδιότητα της @σπιρίνης να λεπταίνει το αίμα την καθιστά επικίνδυνη να λαμβάνεται από λίγες μέρες πριν από χειρουργικές επεμβάσεις ως και αρκετές ημέρες μετά γιατί δύναται να προκαλέσει ακατάσχετη αιμορραγία. Επίσης οι γυναίκες την αποφεύγουν κατά την έμμηνο ρύση.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η @σπιρίνη μπορεί να βοηθά στην πρόληψη εμφάνισης καρκινικών όγκων, όπως αυτών του στομάχου, των εντέρων ή ακόμη και του μαστού. Η @σπιρίνη βοηθά στην μείωση των οιστρογόνων, που θεωρούνται υπεύθυνα για τη δημιουργία καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι η @σπιρίνη θεωρείται "καλό" φάρμακο για την πρόληψη και θεραπεία πολλών ασθενειών, οι γιατροί συνιστούν ότι κανείς δε θα πρέπει να παίρνει @σπιρίνη χωρίς την έγκριση του γιατρού, γιατί η λήψη της όχι μόνο δεν είναι ασφαλής για όλα τα άτομα αλλά μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα και να προκαλέσει κακό. Γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης θα πρέπει να αποφεύγουν να παίρνουν @σπιρίνη. Παρόλα τα προβλήματα όμως, η @σπιρίνη δεν παύει να είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο διαδεδομένα φάρμακα στον κόσμο.
Πγηή https://el.wikipedia.org/

#1 Προσοχή!! οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ισοτόπων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε τη χρήση τους , παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς , και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας όπως αυτό πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή.
Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας (*θεράπων)  ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα.
Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). 
Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας.

Οι θεραπεθτικές ιδιότητες της @σπιρίνης αναλυτικά
Η @σπιρίνη θεωρείται το φάρμακο του αιώνα. Είναι ένα άριστο αντιπυρετικό, διαθέτει ισχυρή αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται για την πρόληψη καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων και επιπλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι προστατεύει από μερικές μορφές καρκίνου. Oρισμένες πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, που υποστηρίζουν ότι αρκετοί ασθενείς δεν επωφελούνται από την αντιθρομβωτική της δράση ή κάποιες άλλες που αποδεικνύουν ότι βοηθά περισσότερο τους άνδρες από ό,τι τις γυναίκες στην πρόληψη καρδιαγγειακών επεισοδίων, δεν αναιρούν το γεγονός ότι πρόκειται για ένα αποτελεσματικό φάρμακο. Oι ειδικοί θεωρούν ότι τα ευρήματα των μελετών αυτών είναι σημαντικά, αλλά... προκαταρκτικά. Πρέπει να γίνουν κι άλλες έρευνες για να καταλήξει η ιατρική κοινότητα σε ασφαλή συμπεράσματα. Μέχρι τότε, η @σπιρίνη θα συνεχίσει να αποτελεί φάρμακο πρώτης επιλογής, τουλάχιστον για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού.

O ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ
● Πώς αποτρέπει τη θρόμβωση
Η @σπιρίνη αναστέλλει τη δράση του ενζύμου κυκλοοξυγενάση, με αποτέλεσμα να μην παράγεται η ουσία θρομβεξάνη, η οποία ευθύνεται για τη συσσώρευση και συγκόλληση των αιμοπεταλίων. Έτσι, δεν σχηματίζονται θρόμβοι στο αίμα. Ειδικότερα, η @σπιρίνη εμποδίζει το σχηματισμό του λευκού θρόμβου, που αποτελεί την πρώτη φάση στη διαδικασία της πήξης.
● Πώς προλαμβάνει την κακοήθεια
Oι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή η @σπιρίνη έχει την ιδιότητα να καταστέλλει τη δράση του ενζύμου κυκλοοξυγενάση 2, το οποίο συμμετέχει στη διαδικασία οξείδωσης των κυττάρων, της πρόκλησης φλεγμονών και στο μηχανισμό ανάπτυξης κακοήθειας.

«Το ποτήρι είναι μισογεμάτο»
Καναδική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «British Medical Journal», υποστηρίζει ότι το 1/4 των ασθενών που λαμβάνουν @σπιρίνη εμφανίζουν «αντίσταση» στο φάρμακο, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να ανήκουν σε κατηγορία υψηλού κινδύνου για καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο παρά τη λήψη της. Oι ερευνητές έφθασαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά την ανασκόπηση 20 μελετών, που περιελάμβαναν σχεδόν 3.000 ασθενείς και το 28% αυτών παρουσίασε «αντοχή» στην @σπιρίνη. Η μελέτη αυτή, σύμφωνα με τον καρδιολόγο, κ. Μανώλη Καλλιέρη, είναι σημαντική, επειδή επιβεβαιώνει ότι ένα ποσοστό των ασθενών με καρδιαγγειακά προβλήματα επωφελείται πράγματι από την αντιθρομβωτική δράση της @σπιρίνης. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά: «Εξαρτάται από το πώς βλέπει κάποιος ένα ποτήρι που περιέχει λίγο νερό. Μισοάδειο ή μισογεμάτο. Στην περίπτωση της @σπιρίνης, καλό είναι να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο. Τα άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Oπότε, είναι σημαντικό ότι το συγκεκριμένο φάρμακο «καταφέρνει» να προστατεύσει από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο άτομα υψηλού κινδύνου.

Γιατί κάποιους δεν τους προστατεύει
Oι ερευνητές που εκπόνησαν αυτή τη μελέτη υποστηρίζουν ότι δεν είναι γνωστοί οι μηχανισμοί που κρύβονται πίσω από την «αντίσταση» που παρουσιάζουν ορισμένοι άνθρωποι στην @σπιρίνη. Σχολιάζοντας το θέμα, o φαρμακολόγος κ. Νίκος Σιταράς είπε στο Vita: «Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι λάθος αυτό που γράφεται τελευταία στον Τύπο, ότι δηλαδή ένας άνθρωπος που παίρνει @σπιρίνη μπορεί να αναπτύξει ανθεκτικότητα στο φάρμακο. Γενικά, όταν κάποιος παίρνει μια συγκεκριμένη δόση φαρμάκου καθημερινά και δεν “βλέπει” το αναμενόμενο αποτέλεσμα, τότε θεωρείται ότι έχει γίνει ανθεκτικός στο φάρμακο και γι’ αυτό ο γιατρός θα πρέπει να του αυξήσει τη δοσολογία. Όμως, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με την @σπιρίνη. Ένας ασθενής που αντιμετωπίζει καρδιαγγειακά προβλήματα και παίρνει @σπιρίνη σε καθημερινή βάση για προληπτικούς λόγους, αλλά δεν αποφεύγει το εγκεφαλικό ή το έμφραγμα, δεν σημαίνει ότι έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα στο φάρμακο (ότι έχει περιοριστεί δηλαδή η δραστικότητά του). Ενδεχομένως, στην περίπτωση της @σπιρίνης να φταίει η κατάσταση του ασθενούς. Δηλαδή, να έχει υποστεί σοβαρές βλάβες το καρδιαγγειακό του σύστημα και να μην αρκεί η @σπιρίνη για να εμποδίσει τη θρόμβωση. Oπότε, εκτός από τη βασική του φαρμακευτική αγωγή και την @σπιρίνη, ο ασθενής μπορεί να πρέπει να παίρνει συγχρόνως και κάποιο άλλο φαρμακευτικό σκεύασμα, εφόσον το κρίνει απαραίτητο ο γιατρός του, για να ενισχύσει την αντιπηκτική δράση της @σπιρίνης».

Τι άλλο μπορεί να φταίει
Εκτός από τις σοβαρές βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα ενός ασθενούς, που μπορεί να ευθύνονται για την αναποτελεσματικότητα της @σπιρίνης, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες που περιορίζουν ή αναστέλλουν τη δράση της.
1. O ασθενής δεν παίρνει τη δόση @σπιρίνης που του συστήνει ο γιατρός του.
2. Γίνεται παράλληλη λήψη ιβουπροφένης ή ινδομεθακίνης (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα), που πιθανόν ανταγωνίζονται τη δράση της @σπιρίνης.
3. O ασθενής έχει υψηλή χοληστερίνη ή σακχαρώδη διαβήτη, καπνίζει ή είναι υπέρβαρος, οπότε επιβαρύνεται η κατάστασή του και η @σπιρίνη δεν αρκεί για να αποτρέψει τη δημιουργία θρόμβων.
4. Μετέχουν κι άλλοι μηχανισμοί στη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, εκτός από αυτούς που καταστέλλει η @σπιρίνη.
5. O οργανισμός παράγει πολύ μεγάλο αριθμό αιμοπεταλίων, κι έτσι η δράση της @σπιρίνης δεν είναι επαρκής.

Προτιμά τα αρσενικά
Πληθώρα μελετών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η @σπιρίνη προστατεύει περισσότερο τους άνδρες από τις θρομβώσεις. Μεταξύ αυτών και πρόσφατη καναδική μετα-ανάλυση που έγινε στο Βανκούβερ. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη έρευνα κατέληξε, μεταξύ άλλων, στο ότι η @σπιρίνη δεν μειώνει αισθητά στις γυναίκες τον κίνδυνο εμφάνισης εμφραγμάτων όσο στους άνδρες. Σύμφωνα με τον καρδιολόγο κ. Μανώλη Καλλιέρη, πράγματι, ένας άνδρας 40-45 ετών που καπνίζει πολύ, είναι υπερτασικός ή έχει σακχαρώδη διαβήτη, αν του το υποδείξει ο γιατρός του, μπορεί να παίρνει για προληπτικούς λόγους @σπιρίνη περιοδικά ή σε καθημερινή βάση. Έτσι, έχει περισσότερες πιθανότητες να προστατευτεί από κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο σε σχέση με μια γυναίκα που έχει αντίστοιχα χαρακτηριστικά και παίρνει @σπιρίνη για τον ίδιο λόγο. Αυτό συμβαίνει επειδή ο γυναικείος οργανισμός μέχρι την ηλικία των 50 περίπου ετών παράγει οιστρογόνα που εξασφαλίζουν προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οπότε η λήψη @σπιρίνης δεν είναι τόσο αποτελεσματική. Όμως, από την περίοδο της εμμηνόπαυσης και μετά, που σταματά η έκκριση των οιστρογόνων, οι γυναίκες με καρδιαγγειακά προβλήματα ή εκείνες που έχουν προδιάθεση λόγω καπνίσματος, σακχαρώδους διαβήτη ή βεβαρημένου ιστορικού, μπορούν να παίρνουν @σπιρίνη, ώστε να υποκαθιστούν ως ένα βαθμό την αντιθρομβωτική δράση των οιστρογόνων. Όμως και πάλι φαίνεται ότι η αποτελεσματικότητά της δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στους άνδρες στις αντίστοιχες ηλικίες. Τέλος, η χαμηλότερη προληπτική δράση της @σπιρίνης στις γυναίκες μπορεί να οφείλεται και στην κατασκευή των αγγείων τους (είναι πιο λεπτά).

Προστατεύει από τον καρκίνο;
Τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος και για μια πιθανή αντικαρκινική δράση της @σπιρίνης. Περισσότερα διαθέσιμα στοιχεία υπάρχουν για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Oξφόρδης, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονική επιθεώρηση «Lancet» το 2007, η καθημερινή λήψη 300 mg @σπιρίνης για πέντε χρόνια μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του εντέρου τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Η μελέτη αυτή βασίστηκε σε προηγούμενες έρευνες, στις οποίες έλαβαν μέρος περισσότερα από 7.500 άτομα. Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις για δράση της @σπιρίνης και κατά του καρκίνου των πνευμόνων, του στομάχου, του προστάτη και του μαστού. Μάλιστα, σύμφωνα με μια πολύ πρόσφατη μεγάλη βρετανική έρευνα των νοσοκομείων Guy και St. Thomas που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «International Journal of Clinical Practice», η @σπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού κατά 20%. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν ακόμα πολλές μελέτες για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα, όπως τονίζουν οι ειδικοί.

Στην @σπιρίνη λέμε... ΝΑΙ
1. Αν για οποιοδήποτε λόγο θεωρεί απαραίτητη τη λήψη της ο γιατρός που σας παρακολουθεί.
2. Αν αντιμετωπίζετε καρδιαγγειακό πρόβλημα.
3. Αν έχετε προδιάθεση σε καρδιαγγειακά νοσήματα λόγω υπέρτασης, υψηλής χοληστερίνης, σακχαρώδους διαβήτη, κάπνισματος, παχυσαρκίας.
4. Αν έχετε βεβαρημένο καρδιαγγειακό ιστορικό στην οικογένεια.

Στην @σπιρίνη λέμε... OΧΙ
1. Αν δεν περιλαμβάνεστε στις κατηγορίες της διπλανής στήλης.
2. Αν έχετε γαστρεντερικά προβλήματα, δεδομένου ότι η πιο συχνή παρενέργεια της @σπιρίνης είναι ο ερεθισμός του στομάχου. O κίνδυνος για γαστρορραγία είναι υπαρκτός. Συμβαίνει στο 3-5% των ατόμων που τη λαμβάνουν σε συνεχή βάση.


Oι παρενέργειες του φαρμάκου
1. Γαστρικός ερεθισμός, έλκος, μέχρι και γαστρορραγία.
2. Εσωτερική αιμορραγία, επιδείνωση αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων, αιμόλυση (καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων).
3. Αλλεργική αντίδραση, που μεταξύ άλλων εκδηλώνεται με άσθμα ή πολύποδες στη μύτη.
4. Πολύ σπάνια το σύνδρομο Reye. Προσβάλλει κυρίως παιδιά και εκδηλώνεται με εγκεφαλικό οίδημα (ενδεχομένως σπασμούς) και ηπατική ανεπάρκεια.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Νίκο Σιταρά, αναπληρωτή καθηγητή Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και τον κ. Μανώλη Καλλιέρη, διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Metropolitan».

«Δίκοπο μαχαίρι» η @σπιρίνη ?
Προστατεύει από καρδιαγγειακά επεισόδια, αλλά προκαλεί αιμορραγίες
Η @σπιρίνη είναι «δίκοπο μαχαίρι» καθώς από τη μία μπορεί να προστατέψει από τα καρδιαγγειακά επεισόδια, αλλά από την άλλη μπορεί να προκαλέσει αιμορραγίες, επισημαίνει ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΑΠΘ Χαράλαμπος Καρβούνης.
«Πολύ συχνά, άτομα μέσης ηλικίας, που δεν είναι ασθενείς, αρχίζουν και παίρνουν @σπιρίνη για προληπτικούς λόγους. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί πάρα πολύ την ιατρική κοινότητα, γιατί ξέρουμε ότι η θρόμβωση είναι ένας βασικός παράγων στην εκδήλωση διάφορων καρδιαγγειακών επεισοδίων. Ίσως το πιο διαδεδομένο και το πιο απλό φάρμακο, για να αποφύγουμε τη θρόμβωση, είναι η @σπιρίνη. Οπότε, υπάρχει μία τάση να χορηγούμε την @σπιρίνη για προληπτικούς λόγους ώστε να μην πάθει κανείς θρόμβωση και να αποφύγει τα καρδιαγγειακά επεισόδια. Βέβαια, η @σπιρίνη, όπως όλα τα αντιθρομβωτικά, τα αντιπηκτικά φάρμακα είναι ένα 'δίκοπο μαχαίρι', διότι από τη μία βοηθά στην αποφυγή της θρόμβωσης και από την άλλη μπορεί να προκαλέσει αιμορραγίες, όπως όλα τα αντιπηκτικά φάρμακα», ανέφερε ο κ. Καρβούνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή διάλεξη, με θέμα «Ο ρόλος της @σπιρίνης στην πρωτογενή πρόληψη καρδιαγγειακών συμβαμάτων», την οποία θα δώσει, αύριο, στο πλαίσιο του 15ου Συνεδρίου «New Trends in Cardiology».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο κίνδυνος εκδήλωσης αιμορραγίας είναι αυτός που αποτρέπει τη γενικευμένη χορήγηση της @σπιρίνης σε μεγάλους πληθυσμούς. «Δεν πρέπει άκριτα να παίρνουν όλοι @σπιρίνη γιατί μπορεί να έχουν κάποιο όφελος, αλλά από την άλλη μεριά ελλοχεύει ο κίνδυνος της αιμορραγίας, ο οποίος, καμιά φορά, μπορεί να είναι μεγάλος. Οι αιμορραγίες μπορεί να είναι από απλές, όπως μια αιμορραγία στο γαστρεντερικό σύστημα ή μια αιμορραγία των ούλων, οι οποίες δεν είναι υψηλού κινδύνου, αλλά καμιά φορά μπορεί να είναι και κάποια μεγάλη αιμορραγία, όπως μια βαριά γαστρορραγία ή εγκεφαλική αιμορραγία, που είναι πολύ βαριές. Γι' αυτό υπάρχουν οδηγίες. Η ιατρική κοινότητα, μετά από πάρα πολλές μελέτες που έχουν γίνει πάνω σε αυτό το θέμα, στρέφεται στη χορήγηση @σπιρίνης κυρίως σε άτομα που είναι υψηλού κινδύνου να πάθουν θρόμβωση, οπότε και το όφελος είναι μεγάλο και ξεπερνάει τον κίνδυνο δυνητικής βλάβης από την αιμορραγία σε αυτούς τους ασθενείς» προσθέτει ο κ. Καρβούνης.
Στο ερώτημα ποιοι δεν πρέπει να παίρνουν @σπιρίνη, ο κ. Καρβούνης απαντά: «Κυρίως αυτοί που έχουν κάποιο ιστορικό αιμορραγίας. Δηλαδή, αυτοί που θα αποκλείσουμε από τη χορήγηση @σπιρίνης είναι άτομα που έχουν πάθει κάποια γαστρορραγία, κάποια υποθεραπεία με @σπιρίνη. Επίσης, άτομα που έχουν κάποιο ιστορικό ή κάποια κληρονομικότητα στην οικογένεια με συχνές αιμορραγίες κ.λπ., αυτοί είναι οι ασθενείς που πρέπει να τους εντοπίσουμε και να μην τους χορηγήσουμε τα φάρμακα».
Πηγή https://www.newsbeast.gr/health/arthro/811178/dikopo-mahairi-i-aspirini

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ
NEW UPDATE 1.1
@σπιρίνη Κάθε Μέρα—Ωφελεί ή Βλάπτει;
Το περιστατικό που ακολουθεί είναι πραγματικό και το αφηγήθηκε κάποιος γιατρός. Αφορά ένα συχνότατο πρόβλημα.
ΟΛΗ η οικογένεια ανησυχούσε. Τώρα ανησυχούσε ακόμη και ο γιατρός. «Αν δεν σταματήσει σύντομα η αιμορραγία», είπε ο γιατρός, «ίσως χρειαστεί μετάγγιση αίματος».
Ο άντρας αυτός έχανε σιγά σιγά αίμα από τα έντερά του επί αρκετές εβδομάδες, και η διάγνωση είχε δείξει φλεγμονή του στομάχου, ή αλλιώς γαστρίτιδα. «Είσαι σίγουρος ότι δεν παίρνεις κανένα φάρμακο;» ρώτησε αναστατωμένος ο γιατρός.
«Και βέβαια. Παίρνω μόνο αυτό το φάρμακο χωρίς συνταγή για την αρθρίτιδά μου», απάντησε ο άντρας.
Αυτό κέντρισε αμέσως την προσοχή του γιατρού. «Για να το δω», είπε. Αφού διάβασε προσεκτικά την ετικέτα με τα συστατικά, βρήκε αυτό που έψαχνε. ακετυλοσαλικυλικό οξύ! Το πρόβλημα λύθηκε. Όταν ο ασθενής σταμάτησε να παίρνει αυτό το φάρμακο που περιείχε :σπιρίνη και του χορηγήθηκε σίδηρος μαζί με ένα άλλο φάρμακο για το στομάχι, η αιμορραγία σταμάτησε και ο αιματοκρίτης του επανήλθε σιγά σιγά στο κανονικό.

Φαρμακογενής Αιμορραγία
Η φαρμακογενής αιμορραγία του γαστρεντερικού συστήματος είναι σοβαρό ιατρικό πρόβλημα σήμερα. Μολονότι μπορεί να ευθύνονται πολλά φάρμακα, τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα προκαλούνται από φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αρθρίτιδα και τους πόνους. Σε αυτά περιλαμβάνεται μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Οι ονομασίες μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Η @σπιρίνη αποτελεί συστατικό πολλών φαρμάκων που χορηγούνται χωρίς συνταγή, και σε πολλές χώρες έχουν αυξηθεί πρόσφατα τα άτομα που παίρνουν @σπιρίνη καθημερινά. Γιατί;

Ενθουσιασμός για την @σπιρίνη
Το 1995 το Υπόμνημα του Χάρβαρντ για την Υγεία (Harvard Health Letter) ανέφερε ότι «η καθημερινή χρήση @σπιρίνης σώζει ζωές». Βασιζόμενοι σε αρκετές παγκόσμιες μελέτες, που έγιναν επανειλημμένα από τότε, οι ερευνητές κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: «Σχεδόν ο καθένας που υπέστη καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, που πάσχει από στηθάγχη ή που έχει κάνει εγχείρηση μπάι-πας της στεφανιαίας αρτηρίας πρέπει να παίρνει μισή ή μία @σπιρίνη την ημέρα, εκτός αν είναι αλλεργικός στο συγκεκριμένο φάρμακο».*

Άλλοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η καθημερινή λήψη @σπιρίνης ωφελεί τους άντρες άνω των 50 ετών που κινδυνεύουν να πάθουν καρδιακή προσβολή, καθώς και τις γυναίκες που διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο. Επιπρόσθετα, υπάρχουν μελέτες οι οποίες δείχνουν ότι η καθημερινή λήψη @σπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και ότι οι μεγάλες δόσεις για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορούν να βοηθήσουν τους διαβητικούς να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Πώς δρα η @σπιρίνη προκειμένου να έχει αυτά τα οφέλη που υποστηρίζεται ότι προσφέρει; Μολονότι δεν είναι γνωστοί όλοι οι παράγοντες, τα στοιχεία δείχνουν ότι η @σπιρίνη κάνει τα αιμοπετάλια λιγότερο κολλώδη, πράγμα που παρεμποδίζει τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα. Θεωρείται ότι αυτό βοηθάει στην πρόληψη της απόφραξης μικρών αρτηριών της καρδιάς και του εγκεφάλου, πράγμα που αποτρέπει τη βλάβη ζωτικών οργάνων.

Εφόσον η @σπιρίνη θεωρείται ότι έχει όλα αυτά τα οφέλη, γιατί να μην την παίρνουν όλοι; Πρώτα πρώτα, υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που δεν είναι γνωστά. Ακόμη και η ιδανική δοσολογία δεν είναι σαφής. Οι προτεινόμενες δόσεις ποικίλλουν από ένα κανονικό δισκίο δύο φορές την ημέρα μέχρι την πολύ μικρή ποσότητα της μίας παιδικής @σπιρίνης μέρα παρά μέρα. Μήπως πρέπει οι γυναίκες να παίρνουν διαφορετική δόση από τους άντρες; Οι γιατροί δεν είναι βέβαιοι. Μολονότι η εντεροδιαλυτή @σπιρίνη μπορεί να θεωρείται ότι βοηθάει κάπως, τα πλεονεκτήματα της υδατοδιαλυτής αναβράζουσας @σπιρίνης εξακολουθούν να αμφισβητούνται.

Λόγοι για Προσοχή
Μολονότι από τεχνική άποψη η @σπιρίνη είναι μια φυσική ουσία—οι Ινδιάνοι έβγαζαν συστατικά της @σπιρίνης από το φλοιό ενός είδους ιτιάς—έχει πολλές παρενέργειες. Εκτός από τις αιμορραγίες που προκαλεί σε μερικά άτομα, ενδέχεται να δημιουργεί και πολλές άλλες επιπλοκές, περιλαμβανομένων των αλλεργικών αντιδράσεων σε άτομα που είναι ευαίσθητα στην @σπιρίνη. Περιττεύει να πούμε ότι η καθημερινή λήψη @σπιρίνης δεν είναι για όλους.

Ωστόσο, το άτομο που κινδυνεύει να πάθει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, ή έχει στη ζωή του σοβαρούς παράγοντες κινδύνου, ίσως πρέπει να ρωτήσει το γιατρό του για τους κινδύνους και τα οφέλη της καθημερινής λήψης @σπιρίνης. Ασφαλώς, ο ασθενής πρέπει να βεβαιωθεί ότι δεν έχει προβλήματα αιμορραγίας, δυσανεξία στην @σπιρίνη, καθώς και στομαχικά ή γαστρεντερικά προβλήματα. Προτού ξεκινήσει τη θεραπεία, το άτομο πρέπει να εξετάσει μαζί με το γιατρό του και άλλα πιθανά προβλήματα ή αλληλεπιδράσεις φαρμάκων.

Όπως αναφέραμε πιο πάνω, η @σπιρίνη και τα ομοειδή φάρμακα εμπερικλείουν σημαντικό κίνδυνο αιμορραγίας. Αυτή δε η αιμορραγία μπορεί να είναι ύπουλη, όχι ευδιάκριτη, και να κλιμακωθεί με το χρόνο. Υπάρχουν και άλλα φάρμακα που χρειάζονται προσεκτική εξέταση, κυρίως κάποια άλλα αντιφλεγμονώδη. Μην ξεχνάτε να ενημερώνετε το γιατρό σας αν χρησιμοποιείτε τέτοια φάρμακα. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα ήταν σοφό να σταματήσετε να τα παίρνετε όταν πρόκειται να χειρουργηθείτε. Κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει είναι οι τακτικές εργαστηριακές εξετάσεις αίματος.

Για να προστατευτούμε από μελλοντικά προβλήματα, θα πρέπει να προσέξουμε τη Γραφική παροιμία: «Οξυδερκής είναι αυτός που βλέπει τη συμφορά και κρύβεται, αλλά οι άπειροι προχωρούν και πρέπει να υποστούν την ποινή». (Παροιμίες 22:3) Σε αυτό το ιατρικό ζήτημα, είθε να είμαστε οξυδερκείς για να μην “υποστούμε την ποινή” σε βάρος της υγείας μας.

Ποιοι Μπορούν να Εξετάσουν την Πιθανότητα Καθημερινής Λήψης @σπιρίνης

● Τα άτομα που πάσχουν από στεφανιαία νόσο ή από στένωση των καρωτίδων (των κύριων αρτηριών στο λαιμό).

● Τα άτομα που έχουν πάθει εγκεφαλικό, το οποίο προκλήθηκε από θρόμβωση, ή παροδική ισχαιμική προσβολή (σύντομο επεισόδιο που μοιάζει με εγκεφαλικό).

● Οι άντρες άνω των 50 ετών που έχουν έναν ή και περισσότερους από τους παρακάτω παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις: κάπνισμα, υπέρταση, διαβήτη, ανεβασμένο συνολικό επίπεδο χοληστερίνης, χαμηλή χοληστερίνη HDL, σοβαρή παχυσαρκία, μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος, οικογενειακό ιστορικό πρώιμης στεφανιαίας νόσου (καρδιακή προσβολή πριν από την ηλικία των 55 ετών) ή εγκεφαλικού και καθιστικό τρόπο ζωής.

● Οι γυναίκες άνω των 50 ετών που έχουν δύο ή περισσότερους από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου.

Ίσως θα θέλατε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού πάρετε οποιεσδήποτε αποφάσεις για αυτό το ζήτημα.

Πηγή: Ο Καταναλωτής Αναφέρει για την Υγεία (Consumer Reports on Health)
Πγηή https://wol.jw.org/el/wol/d/r11/lp-g/102000446#h=3

NEW UPDATE 1.2
Πώς να κάνετε @σπιρίνη αν είστε στο δάσος


Ο εσωτερικός φλοιός της ιτιάς περιέχει σαλικίνη, η οποία σχετίζεται στενά με το δραστικό συστατικό της @σπιρίνης.

Προειδοποίηση !!!
Τα άτομα που είναι αλλεργικά ή ευαίσθητα σε σαλικυλικά όπως η @σπιρίνη δεν πρέπει να χρησιμοποιούν φλοιό ιτιάς.

Βήμα 1: Βρείτε ένα δέντρο ιτιάς
Βρείτε ένα δέντρο στην οικογένεια ιτιάς. Παραδείγματα περιλαμβάνουν quaking aspens, bigtooth aspens, white willows ( τις άσπρες ιτιές ) , black willows (τις μαύρες ιτιές) , crack willows (τις ιτιές των ρωγμών) , (purple willows) τις πορφυρές ιτιές και τις weeping willows (ιτιές που κλαίουν.)

Βήμα 2: Αφαιρέστε το φλοιό
Κόψτε το φλοιό του δέντρου, απογυμνώστε το και απομονώστε τον εσωτερικό φλοιό. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, ο φλοιός μπορεί να αφαιρεθεί σε μακριές συνεχείς λωρίδες.
Υπόδειξη
Εάν δεν μπορείτε να ξεφλουδίσετε τον φλοιό, αποξεσθήτε τον εσωτερικό και τον εξωτερικό φλοιό χρησιμοποιώντας την άκρη ενός κοφτερού μαχαιριού.

Βήμα 3: Κάντε ένα τσάι
Σιγοβράστε 2 κουταλάκια του εσωτερικού φλοιού σε ένα φλιτζάνι νερό για 10 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει πριν πίνετε.
Υπόδειξη
Αν δεν μπορείτε να φτιάξετε ένα τσάι, μια επιλογή είναι να μασάτε στο φλοιό.

Βήμα 4: Αποφύγετε την υπερδοσολογία
Πιείτε όχι περισσότερο από 4 φλιτζάνια αυτού του τσαγιού κάθε μέρα. Η υπερδοσολογία είναι γνωστή.

Το ήξερες?
Η @σπιρίνη δρα μειώνοντας την παραγωγή ορμονών που προκαλούν πόνους και ονομάζονται προσταγλανδίνες.


  • Δείτε αναλυτικότερα πως να κατασκευάσετε @σπιρινη με φυσικό τρόπο Make @spirin from a Willow Tree 
  • Δείτε αναλυτικότερα πως να κατασκευάσετε @σπιρινη με χημικό τρόπο ΕΔΩ

NEW UPDATE 1.3
Σπιτική απολέπιση με @σπιρίνη θα εξαλείψει όλες τις ουλές, τις κηλίδες, την ακμή και τις ρυτίδες 
Make a Homemade Peeling With @spirin It Will Eliminate All Scars, Blemishes, Acne And Wrinkles From

NEW UPDATE 1.4
Η λίστα με τις 10 θεραπευτικές ιδιότητες της @σπιρίνης:
1. Καταπολεμά τα σπυράκια της ακμής. Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε τομείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύντε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα.

2. Μειώνει τη φαγούρα και τον ερεθισμό από τα τσιμπήματα εντόμων. Χρησιμοποιήστε το παραπάνω μείγμα πάνω στο τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας και η φαγούρα, η κοκκινίλα και ο ερεθισμός θα μειωθούν σημαντικά.

3. Αφαιρεί τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου από τα χέρια. Σπάστε 2-3 χαπάκια και αναμείξτε με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δαχτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και τάχιστα θα εξαφανσιτούν.

4. Είναι το καλύτερο λίσπασμα για το χώμα. Διαλύστε 1 δισκίο @σπιρίνης σε 1,5 λίτρο νερού και βρέχετε ανά τακτά διαστήματα το χώμα σε κήπο ή γλάστρες. Προσοχή: Μην χρησιμοποιήσετε παραπάνω @σπιρίνες γιατί θα βλάψετε τα φυτά σας.

5. Απομακρυνει την πιτυρίδα. Φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής και οι γνώριμες νιφάδες της πιτυρίδας είναι ενοχλητικά συμπτώματα και αντιαισθητικά επίσης. Σπάστε δύο δισκία @σπιρίνης και ανακατέψτε με λίγο σαμπουάν. Απλώστε το μείγμα στα μαλλιά σας και αφήστε το για περίπου δύο λεπτά. Ξεπλύνετε καλά και λουστείτε με το σαμπουάν μόνο άλλη μία φορά. Η πιτυρίδα σιγά σιγά θα εξαφανιστεί.

6. Λειτουργεί ως άριστο απολεπιστικό του δέρματος. Το σαλικυλικό οξύ που εμπεριέχεται στις @σπιρίνες χρησιμοποιείται συχνά σε απολεπιστικά και καθαριστικά προσώπου. Δημιουργήστε ένα μείγμα νερού και @σπιρίνης και τρίψτε πρόσωπο ή σώμα 1 φορά την εβδομάδα, όπως θα κάνατε και με ένα συμβατικό απολεπιστικό.

7. Αφαιρεί τους κάλους. Σπάστε έξι δισκία @σπιρίνης και αναμείξτε με μισό κουταλάκι του γλυκού νερό και το χυμό 1 λεμονιού. Εφαρμόστε το μείγμα γενναιόδωρα πάνω στον κάλο και καλύψτε με ένα ζεστό πανί. Αφαιρέστε μετά από δεκαπέντε λεπτά το πανί και τρίψτε τον κάλο, που θα έχει μαλακώσει, με μια ελαφρόπετρα.

8. Ζωντανεύει τα λουλούδια στο βάζο. Ρίξτε μια @σπιρίνη στο νερό του βάζου με τα λουλούδια και αυτά θα διατηρηθούν για περισσότερες μέρες φρέσκα.

9. Αφαιρεί τους λεκέδες από ύφασμα. Διαλύστε δυο ασπιρίνες σε λίγο νερό και απλώστε το μείγμα πάνω στο λεκέ. Αφήστε για λίγη ώρα και στη συνέχεια πλύντε το ρούχο κανονικά.

10. Προλαμβάνει τις μυκητιάσεις στα πέλματα. Σπάστε τρία δισκία και αναμείξτε με λίγο ταλκ. Ρίξτε τη σκόνη αυτή στα πόδια σας, φροντίζοντας να πάει ανάμεσα από τα δάχτυλα. Επαναλάβετε 1 φορά την εβδομάδα.
Πηγή: https://www.fimes.gr/2014/04/aspirinh/#ixzz4rVmYdw3J

Expert Panel Recommends Daily @spirin to Prevent Cancer

Πηγές - Βιβλιογραφία
Δυκτιογραφία
https://www.aspirin.gr/
Bayer HealthCare


Βιβλιογραφία
Καλλιόπη Στάση: «@σπιρίνη: 200 χρόνια νεότητας», Περισκόπιο της Επιστήμης, τεύχος 215 (Μάρτιος 1998), σσ. 22-29

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του