Παραδοσιακά Κρητικά πιάτα χαμηλών θερμίδων που πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξετε


Υλικά
4 παξιμάδια κριθαρένια (είναι στρογγυλά)
4 ώριμες τομάτες
1/4 κιλ. μυζήθρα ξυνή
αλάτι
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 
ρίγανη

Εκτέλεση
Βρέχουμε τα παξιμάδια ελάχιστα, με νερό.
Βάζουμε από μία κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο  σε κάθε παξιμάδι, ή παραπάνω αν μας αρέσει. Τρίβουμε τη φρέσκια τομάτα και τη βάζουμε πάνω στα παξιμάδια. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ρίγανη και τη φρέσκια μυζήθρα πάνω από την τομάτα και ο ντάκος μας είναι έτοιμος.




Υλικά

1/2 κιλό μυζήθρα
1/2 κιλό αλεύρι για ζυμάρι

Εκτέλεση

Παίρνουμε ένα σβόλο ζυμαριού (μέγεθος βερίκοκου), τον διαμορφώνουμε σε στρογγυλό σχήμα, τον ανοίγουμε πολύ λίγο στη μέση, τον γεμίζουμε με μυζήθρα (1 κουταλιά σούπας) και τον ξανακλείνουμε. Κατόπιν, πλάθουμε ελαφρά με τα δάχτυλα το ζυμάρι και τη μυζήθρα μαζί, από το κέντρο προς την περιφέρεια, δίνοντάς του το σχήμα ενός πιάτου για φρούτα. Κατόπιν, το ψήνουμε σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λάδι και  από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσει. Σερβίρεται με μέλι από πάνω.
Προσοχή: Η επιτυχία εξαρτάται απόλυτα από το πλάσιμο, δηλαδή, η πίτα πρέπει να είναι πολύ λεπτή (2-3 χιλιοστά).




Υλικά
1/2 κιλό ασκολίμπροι
1/2 λεμόνι
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο , αλάτι
1/2 κιλό ξερά κουκιά (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τους ασκολίμπρους, τους πλένουμε καλά και τους βράζουμε για μισή ώρα σε καυτό νερό. Κατόπιν, τους σουρώνουμε, τους βάζουμε σε μία πιατέλα και ρίχνουμε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο , το χυμό του λεμονιού και το αλάτι.
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και 1/2 κιλό ξερά κουκιά, τα οποία βράζουμε μαζί με τα χόρτα, αφού φυσικά τα έχουμε βάλει από βραδίς στο νερό να μαλακώσουν.





Προετοιμασία

Βάζουμε τους χοχλιούς σε μία λεκάνη με νερό και τους αφήνουμε μέσα μέχρι να βγάλουν έξω τα κεφάλια τους (1/2 με 3/4 της ώρας) και τους καθαρίζουμε καλά. Πετάμε όσους δεν έχουν βγάλει το κεφάλι τους έξω. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση, και μόλις βράσει τους ρίχνουμε μέσα με τρείς κουταλιές αλάτι και όταν αρχίσουν να βγάζουν αφρούς προσθέτουμε ένα ποτήρι του κρασιού ξύδι και τους αφήνουμε να βράσουν για δέκα λεπτά. Κατόπιν, πετάμε το νερό και τους ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό.
Η προετοιμασία ισχύει για όλες τις συνταγές.

( 6 άτομα )

Υλικά

1 κιλό χοχλιούς
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί ή ξύδι
1 ποτηράκι του κρασιού αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
1 ποτηράκι του κρασιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 
αλάτι, πιπέρι, δεντρολίβανο

Εκτέλεση

Αλατίζουμε τους χοχλιούς, τους αλευρώνουμε και τους βάζουμε στο καυτό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο  με το στόμιο προς τα κάτω για τρία λεπτά. Ρίχνουμε το δεντρολίβανο, το αλάτι, το πιπέρι, τους ανακατεύουμε μία φορά και μετά από δύο λεπτά τους σβήνουμε με το κρασί. Τους αφήνουμε να πάρουν μια βράση κι είναι έτοιμοι για σερβίρισμα.
Κατά μια άλλη εκδοχή, κάνουμε κουρκούτι με αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και σκόρδο (αν το επιθυμούμε), γεμίζουμε το στόμιο των χοχλιών με το μείγμα μας και τους τηγανίζουμε στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο  με το δεντρολίβανο.


Αρνί ή κατσίκι με σταμναγκάθι ή ραδίκια αυγολέμονο (χαμηλών θερμίδων)

(4 άτομα)

Υλικά

1.200 γρ. άπαχο αρνί ή κατσίκι
1 1/2 κιλό σταμναγκάθι ή ραδίκια
2/3 νεροπότηρου έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 
αλάτι, πιπέρι
για το αυγολέμονο
1-2 αυγά
1 κρασοπότηρο χυμό λεμονιού
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα. Τα βράζουμε για 10 λεπτά σε καυτό νερό και τα σουρώνουμε. Πλένουμε και κόβουμε το κρέας σε κομμάτια. Το αλατοπιπερώνουμε και το τσιγαρίζουμε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές για 5-7 λεπτά. Κατόπιν, ρίχνουμε λίγο-λίγο ένα με ενάμιση ποτήρι νερό μέχρις ότου ψηθεί (1 με 1 1/2 ώρα). Δέκα λεπτά πριν ψηθεί το κρέας, ξαναρίχνουμε ένα ποτήρι νερό από τα χόρτα που βράσαμε και τα χόρτα. Σβήνουμε τη φωτιά, κάνουμε το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στο φαγητό μας, ανακατεύοντάς το προσεκτικά.
Το φαγητό αυτό τρώγεται και χωρίς αυγολέμονο.




Υλικά
1 1/2 κιλό ζυγούρι (μπροστινό όχι μπούτι)
2 νεροπότηρα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το κρέας, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το αφήνουμε να στεγνώσει σε μία λεκάνη για 2-3 ώρες. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο  και πριν κάψει βάζουμε το κρέας, ανακατεύοντάς το συχνά, σε πολύ δυνατή φωτιά, μέχρις ότου ασπρίσει. Κατόπιν, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, κλείνουμε την κατσαρόλα, κατεβάζουμε την φωτιά στο μισό και τ’ αφήνουμε να ψηθεί για 1 1/2 -2 1/2   ώρες.
Προσοχή : Δεν βάζουμε καθόλου νερό και σερβίρουμε το κρέας σχεδόν στεγνό και όχι να πλέει στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο .




Υλικά

Για το φύλλο

1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
1 (περίπου) ποτήρι χλιαρό νερό

Για τη γέμιση

1 1/2 κιλό πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
1 1/2 κιλό κολοκύθια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 ματσάκι δυόσμο
1 νεροπότηρο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κιλό μυζήθρα
200 γρ. τυρί κασέρι τριμμένο
1 (περίπου) φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 
1 ποτήρι γάλα
2 αυγά
4 κουταλιές στάκα
σουσάμι για το πασπάλισμα
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το φύλλο : ρίχνουμε το νερό, τοέξτρα παρθένο ελαιόλαδο , το αλάτι και το κρασί μέσα στο αλεύρι και τα ζυμώνουμε καλά. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για 30 λεπτά περίπου. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και ανοίγουμε δύο μέτρια φύλλα. Απλώνουμε το ένα φύλλο σε ένα μεγάλο λαδωμένο ταψί. Απλώνουμε μετά σε στρώσεις τις πατάτες, τα κολοκύθια και τη μυζήθρα. Ρίχνουμε πάνω στην κάθε στρώση λίγο αλάτι και πιπέρι, λίγο δυόσμο, λίγο αλεύρι και λίγο κασέρι. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και τη στάκα και ρίχνουμε αυτό το μείγμα από πάνω. Περιχύνουμε το μπουρέκι με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο . Τοποθετούμε από πάνω το άλλο φύλλο, το αλείφουμε με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο  και το πασπαλίζουμε με σουσάμι. Κόβουμε το μπουρέκι σε τετράγωνα κομμάτια και το ψήνουμε για 1 - 1 1/4 ώρα σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο, στους 180 C.


Υλικά

½ κιλό αλεύρι
1 ποτήρι νερό
1 κουταλάκι αλάτι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κούπα τυρί ανθότυρο τριμμένο
1 - 2 κουταλιές βούτυρο

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε το αλεύρι με το νερό, το αλάτι, 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Αφήνουμε τη ζύμη μια ώρα και μετά φτιάχνομε τα μακαρόνια: πλάθομε ένα κορδόνι σε μέγεθος δακτύλου και κόβουμε ένα ένα κομματάκι (3 περίπου εκατοστά), βάζουμε δυνατά τα δάκτυλά μας μέσα στη ζύμη και τρίβοντάς τα πάνω στο τραπέζι τα απομακρύνουμε και κάνουμε ένα κοντόχοντρο μακαρόνι (σαν βαρκούλα), αδειανό στη μέση.
Απλώνουμε τα μακαρόνια πάνω σε λίγο αλεύρι και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά, περίπου μια ώρα. Πριν τα βράσομε, τα κοσκινίζομε για να φύγει το περίσσιο αλεύρι. Βράζουμε νερό, ρίχνομε μέσα τα μακαρόνια και βράζομε μισή ώρα. Τα βγάζομε με τρυπητή κουτάλα και τα σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, τα περιχύνουμε με καυτό βούτυρο (στακοβούτυρο) και πασπαλίζομε με τον τριμμένο ανθότυρο. Τρώγονται ζεστά.


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του