Βαφές μαλλιών από βότανα και πώς να βάψετε τα μαλλιά σας με φυσικό τρόπο

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν φυσικά εκχυλίσματα που μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε για να βάψετε τα μαλλιά σας στο σπίτι με υγιεινό, φιλικό προς τη φύση και τον οργανισμό σας τρόπο; Δεν αναφερόμαστε στις βαφές από βότανα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, αλλά σε βαφές που μπορείτε να φτιάξετε σπίτι σας, χρησιμοποιώντας φυτά, τα οποία εκτός από χρώμα, θα χαρίσουν θρέψη και άλλα οφέλη στα μαλλιά σας. Σ’ αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσουμε τι ακριβώς είναι και πώς να τις ετοιμάσετε. Αυτή η μέθοδος είναι απόλυτα φυσική και για αυτόν τον λόγο δεν θα σας δώσει τα ίδια αποτελέσματα με τα βιομηχανικά, βλαβερά προϊόντα, που διαρκούν για πολύ μεγάλο διάστημα ή μπορούν να αλλάξουν ριζικά το χρώμα των μαλλιών σας. Αυτό που μπορεί να κάνει η φυσική μέθοδος είναι να σας δώσει ένα όμορφο, φυσικό χρώμα και μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε όσο συχνά θέλετε, αφού δεν βλάπτει καθόλου τα μαλλιά σας.
ΠΡΟΣΟΧΗ !!! *Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα κάποιον ειδικό πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε πληροφορία. Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.

Πώς να βάψετε τα μαλλιά κόκκινα
Είναι σίγουρα μια από τις γνωστότερες φυσικές βαφές: Η χέννα. Η χέννα βάφει τα μαλλιά μέχρι τις ρίζες και τους χαρίζει πυκνότητα, όγκο και υγεία. Είναι από τις φυσικές βαφές που κρατούν πολύ, μέχρι και τρεις μήνες.
Ανακατέψτε χέννα σε σκόνη -την οποία μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα φυτικών και φυσικών προϊόντων- με λίγο χυμό λεμόνι και λάδι ή μαλακτικό μαλλιών για να μην σας ξηράνει τα μαλλιά.
Προσοχή: Φορέστε πλαστικά γάντια αφού μπορεί να βάψει και το δέρμα.


Πώς να βάψετε τα μαλλιά ξανθά
Είναι γνωστό ότι το χαμομήλι ξανοίγει και χαρίζει ανταύγειες στα μαλλιά,τόσο που πολλές γνωστές μάρκες σαμπουάν το περιέχουν για να δώσουν λάμψη στα ξανθά μαλλιά. Για να έχετε λοιπόν λάμψη και χρώμα που διαρκεί σε ήδη ανοιχτόχρωμα μαλλιά ή να ανοίξετε ελαφρώς τα λίγο πιο σκούρα χρώματα, φτιάξτε ένα τσάι από χαμομήλι και λίγη καλέντουλα. Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο σαφράν (κρόκος Κοζάνης). Απλώστε στα μαλλιά για τουλάχιστον μισή ώρα, καλύψτε με μια πετσέτα και αφού περάσει, ξεπλύνετε.
Πώς να βάψετε τα μαλλιά καστανά
Η καρυδιά δίνει καστανούς τόνους στα μαλλιά, όπως και λάμψη και δύναμη. Για να εκμεταλλευτείτε τις ιδιότητές της, βράστε φύλλα καρυδιάς σε νερό και απλώστε το στα μαλλιά σας προτού κρυώσει εντελώς. Αφήστε για 15 λεπτά. Σύμφωνα με την παραδοσιακή μέθοδο, μπορείτε να βράσετε τα ίδια φύλλα σε μπύρα, η οποία είναι επίσης ιδιαίτερα οφέλιμη για τα μαλλιά αφού χαρίζει λάμψη – εξάλλου όταν βράσει χάνει το οινόπνευμά της.
Μια άλλη επιλογή είναι να βράσετε φασκόμηλο (salvia) και δενδρολίβανο σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό για έξι ώρες. Η σάλβια επίσης κρύβει τις πρώτες γκρίζες τρίχες. Το δενδρολίβανο είναι εξαιρετικό για τα μαλλιά σας. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για να προλάβει την τριχόπτωση. Αφού κρυώσει το μείγμα, προσθέστε ένα κουτάλι μηλόξυδο και απλώστε στα μαλλιά. Αφήστε το για μισή ώρα και ξεπλύνετε.
Πώς να βάψετε τα μαλλιά μαύρα
Αυτό που πρέπει να χρησιμοποιήσετε εάν θέλετε να βάψετε τα μαλλιά σας μαύρα με φυσικό τρόπο είναι το *μαύρο τσάι. Θα σας βοηθήσει επίσης να επαναφέρετε τα μαλλιά σας στο φυσικό τους χρώμα μετά από μια ανοιχτόχρωμη βαφή. Φτιάξτε ένα τσάι με πολλή ποσότητα μαύρου τσαγιού και αφήστε το να κρυώσει για μισή ώρα. Εφαρμόστε το και αφήστε το να δράσει για είκοσι λεπτά.

Μερικές σημειώσεις
Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε αλουμινένια σκεύη και αλουμινόχαρτο όταν φτιάχνετε και εφαρμόζετε τις βαφές.
Όταν τις απλώσετε στα μαλλιά, καλύψτε το κεφάλι με σελοφάν για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
Επαναλάβετε τη διαδικασία κάθε λίγες μέρες μέχρι να φτάσετε στην απόχρωση που θέλετε.
Το μόνο μειονέκτημα που έχουν αυτές οι βαφές σε σχέση με τις τεχνητές του εμπορίου είναι ότι δεν κάνουν τα μαλλιά τόσο λαμπερά. Μπορείτε να το διορθώσετε αυτό, εφαρμόζοντας θρεπτικές και ενυδατικές κρέμες συχνά, όπως και χρησιμοποιώνας μισό νερό-μισό μηλόξυδο. Όσο πιο ξηρά μαλλιά έχετε, τόσο περισσότερο μηλόξυδο πρέπει να προσθέσετε. Αφήστε το για λίγα λεπτά και ξεπλύνετε με χλιαρό ή κρύο νερό.
Σας συστήνουμε να χρησιμοποιείτε πάντα φυσικά και βιολογικά σαμπουάν, τα οποία δεν βλάπτουν τα μαλλιά και παρατείνουν τη ζωή των χρωμάτων αυτών. Είναι λίγο ακριβότερα και δεν δημιουργούν τόσο αφρό, αλλά σε βάθος χρόνου θα κάνουν τα μαλλιά σας πιο υγιή, ενώ δεν θα χρειάζεται να τα πλένετε τόσο συχνά αφού θα μένουν καθαρά για μεγαλύτερο διάστημα. Θα σας εξηγήσουμε επίσης πώς να πλένετε τα μαλλιά σας μόνο με μαγειρική σόδα και ξυδι σε ένα μελλοντικό άρθρο.

Tips
*Όλοι οι παραπάνω οργανικοί τρόποι για το χρώμα των μαλλιών σας λειτουργούν σε σταδιακά χρονικά διαστήματα. Το χρώμα της τρίχας δεν θα αλλάξει εντελώς σε μία εφαρμογή, αλλά τα οφέλη για το βάψιμο των μαλλιών σας με ένα οργανικό τρόπο θα αφήσει τόσο εσάς όσο και τα μαλλιά σας σε μια υγιή και χημικά ελεύθερη κατάσταση.

Τέλος στα γκρίζα μαλλιά

Η ποιο κοινή αιτία των γκρίζων μαλλιών είναι η φυσική διαδικασία της γήρανσης.
Άλλες αιτίες είναι το στρες, το κάπνισμα, η έλλειψη βιταμινών, η δυσλειτουργία του θυροειδή και η κληρονομικότητα. Εμείς σας δίνουμε φυσικές συμβουλές ομορφιάς για να παραμείνουν τα μαλλιά σας λαμπερά και υγιή διατηρώντας το φυσικό τους χρώμα.

*Μαύρο τσάι
Διατηρείστε το φυσικό σας χρώμα ξεπλένοντας τα μαλλιά σας με μαύρο τσάι στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο αλάτι.
Το τσάι είναι καλό όταν θέλετε να πετύχετε το φυσικό χρώμα των μαλλιών σας. Το μαύρο τσάι είναι ιδανικό για να καλύψετε τα γκρίζα μαλλιά και να σκουρίνετε το χρώμα το μαλλιών σας ενώ το χαμομήλι είναι κατάλληλο για ξανθά μαλλιά.
Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε 2-5 φακελάκια τσάι σε 2 ποτήρια νερό και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μαλακτική κρέμα. Προσθέστε και αποξηραμένο ή φρέσκο φασκόμηλο προσπαθείτε να καλύψετε τις λευκές τρίχες.

Φύλλα κάρυ κι έλαιο αμυγδάλου
Βράστε ίση ποσότητα φύλλων κάρυ και ελαίου αμυγδάλου. Αφήστε το να κρυώσει. Κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής με κυκλικές κινήσεις αφήνοντας το τουλάχιστον μισή ώρα. Λουστείτε και ξεβγάλτε καλά με χλιαρό νερό.
Λάδι καρύδας και λεμόνι
​Βάλτε σ'ένα μπολ μερικές κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας και προσθέστε μερικές σταγόνες λεμόνι. Κάντε μασάζ στο κεφάλι, αφήστε το περίπου 10 λεπτά και λουστείτε με ένα ενυδατικό σαμπουάν.
Τσάι από φασκόμηλο και δεντρολίβανο
​Βράστε αρκετή ποσότητα και κρατήστε το στο ψυγείο. Ψεκάζετε τα μαλλιά σας 10 λεπτά πριν το λούσιμο. Θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα από τη πρώτη κιόλας εβδομάδα.
Για ποιο σκούρα μαλλιά:
​Βράστε μαύρο πιπέρι ή καφέ στιγμής σε λίγο νερό έως ότου το νερό πάρει το χρώμα που επιθυμείται. Αφήστε το μίγμα να ''κάτσει'' για 12 ώρες και κατόπιν περάστε μ'αυτό τα μαλλιά σας.

Άλλοι σπιτικοί τρόποι
Καφές
Φτιάξτε μισή κούπα δυνατό καφέ, βιολογικό κατά προτίμηση γιατί οι μη-βιολογικοί περιέχουν χημικές ουσίες. Αφήστε τον να κρυώσει λίγο και στη συνέχεια προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας από το κατακάθι του καφέ και μισή κούπα μαλακτική κρέμα. Άφησε το μείγμα μία περίπου ώρα στα μαλλιά σου και έπειτα μπορείς να λουστείς. Όσο περισσότερο διάστημα βάζεις καφέ τόσο πιο σκούρα θα γίνονται τα μαλλιά σου. Εάν σταματήσεις να βάζεις, θα παρατηρήσεις ότι το χρώμα θα επανέρχεται στο αρχικό.
Κέλυφος καρυδιών
Το κέλυφος των καρυδιών είναι καλό να το χρησιμοποιείτε για ένα σκούρο καστανό χρώμα. Απλά πάρτε τους φλοιούς, σπάστε τους σε κομμάτια και βράστε τους για μισή ώρα. Αφήστε το να κρυώσει, στραγγίστε και βρέξτε τα μαλλιά σας. Αφήστε το για μια ώρα πριν ξεπλύνετε.

Λουλούδια
Γέμισε ένα κατσαρολάκι με νερό και ρίξε μέσα μια χούφτα κόκκινα ροδοπέταλα ή πέταλα από κόκκινα γαρύφαλλα. Αφού βράσουν, άφησέ τα δύο περίπου ώρες στο νερό για να το χρωματίσουν αρκετά και ξέβγαζε με αυτό το μίγμα τα μαλλιά σου μετά από κάθε λούσιμο. Σύντομα θα σου δώσει έντονες κόκκι-νες ανταύγειες.

Tips
Ανακατέψτε 1/2 φλιτζάνι οργανικό χυμό τεύτλων και 1/2 φλιτζάνι χυμό καρότου. Κάντε μασάζ στα μαλλιά και αφήστε τα με το μείγμα για μία ώρα.
Βράστε 1 φλιτζάνι αγριοτριανταφυλλιά (Rosehip) σε 2 φλιτζάνια νερό. Τα στραγγίζετε και κάνετε μασάζ στα μαλλιά. Μπορείτε να το κρατήσετε στα μαλλιά σας μέχρι το επόμενο λούσιμο.
Βράζουμε 3 φακελάκια τσαγιού Hibiscus σε 2 φλιτζάνια νερό μέχρι να έχετε 1 έως 1/2 φλιτζάνι του υγρού. Κάνετε μασάζ στα μαλλιά. Μπορεί να μείνει στα μαλλιά σας μεχρι το επόμενο λούσιμο.
Βράζετε 1/3 του φλιτζανιού θρυμματισμένα λουλούδια κατιφέδες σε 2 φλιτζάνια νερό. Σουρώστε και προσθέστε 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί. Κάντε μασάζ στα μαλλιά και αφήστε το για 30 λεπτά.
Χυμός Καρότο-Παντζάρι
Ο χυμός αυτός είναι κατάλληλος αν θέλετε να προσθέσετε έναν κόκκινο τόνο στα μαλλιά σας. Ρίξτε ένα ποτήρι χυμού καρότο με παντζάρι πάνω στα μαλλιά σας . Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε μόνο του ή σε συνδυασμό με λάδι καρύδας.Τυλίξτε τα μαλλιά σας και αφήστε τον χυμό να δράσει για μια ώρα. Ξεπλύνετε και ψεκάστε τα μαλλιά σας χρησιμοποιώντας ένα διάλυμα με νερό και μηλόξυδο.
Κακάο
Κάθε φορά που λούζεσαι, αναμειγνύεις ½ κουταλάκι του γλυκού κακάο με τη δόση σαμπουάν που θα χρησιμοποιήσεις. Τρίβεις καλά και ξεβγάζεις. Σύντομα, θα δεις λαμπερές καστανές ανταύγειες ενώ όσο το χρησιμοποιείς τόσο πιο σκούρο θα γίνεται.
Χυμός λεμονιού
Ο χυμός λεμονιού με τα οξέα που περιέχει, μπορεί να ανοίξει δύο και τρεις τόνους το χρώμα των μαλλιών μας, ειδικά εάν συνδυαστεί με ήλιο. Ακόμη και το χειμώνα μπορεί να κάνει θαύματα αρκεί τα μαλλιά μας να μην είναι μαύρα. Πριν από κάθε λούσιμο απλώστε φυσικό χυμό λεμονιού στα μαλλιά σας και αφήστε το για μία περίπου ώρα. Σταδιακά, θα δείτε το χρώμα τους να ανοίγει.
Χέννα
Για να απελευθερωθεί η χρωστική ουσία της χέννας, χρειάζεται να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε όξινο περιβάλλον. Για αυτό η καθαρή σκόνη χέννας θα πρέπει να ανακατευθεί με χυμό λεμονιού (ή πορτοκαλιού), δηλαδή με ένα όξινο υγρό. Ανακατέψτε ένα φλυτζάνι σκόνη χέννας με 2 φλυτζάνια χυμό λεμονιού και αφήστε το για 4-6 ώρες. Στη συνέχεια, απλώστε στα μαλλιά σας και καλύψτε τα με ζελατίνα. Αφήστε το να δράσει για τουλάχιστον 12 ώρες.

Αρχαίες Ελληνικές βαφές
Το λάδι της αγριελιάς
ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΤΕΚΜΗΡΙΩΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ !!! Στην αρχαία Ελλάδα υπάρχουν ενδείξεις ότι χρησιμοποιούσαν λάδι της αγριελιάς - μυρτιά και λάβδανο. αλλά δεν υπάρχει καταγεγραμμένη συνταγή...

Πηγές
http://www.ekriti.gr/

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του