Κλασικές μακαρονάδες και σάλτσες χαμηλών θερμίδων και λιπαρών

Γενικές συμβουλές για την παρασκευή των ζυμαρικών χαμηλών θερμίδων και λιπαρών
  • Δεν κάνει να βάζουμε μεγάλη ποσότητα ζυμαρικών στην κατσαρόλα για να μη λασπώνουν και να μη σπάνε.
  • Tα ζυμαρικά σερβίρονται πάντα πολύ ζεστά.
  • Αποφεύγουμε να σπάμε τα σπαγγέτι για να τα βράσουμε.
  • Kάθε ζυμαρικό έχει διαφορετικό χρόνο βρασμού, ο οποίος αναγράφεται στις οδηγίες του πακέτου του. Ένας μέσος όρος χρόνου βρασμού για al dente ζυμαρικά είναι 7 λεπτά.
  • γεύμα.
  • Δεν το παρακάνουμε με τις μακαρονάδες τόσο σε ποσότητα ( μέγεθος μερίδας ) όσο και σε συχνότητα ψησίματος γιατί σε συνδυασμό με τις σάλτσες είναι ένα πολύ πλούσιο θερμιδικά ,αν και αυτό διορθώνεται αν συνδυαστεί και με τη σωστή ποσότητα
Είναι μύθος ότι η μακαρονάδα δεν επιτρέπεται στις δίαιτες , αν φτιαχτεί με τα σωστά υλικά και στη σωστή ποσότητα μερίδας είναι μια ισορροπημένη διατροφή χαμηλών θερμίδων και λιπαρών γεμάτη ενέργεια, βιταμίνες και προτείνεις και μπορεί να μπει στην ημερήσια Θερμιδική σας δίαιτα. δείτε: 


Είναι εφικτό να μειώσουμε τις ολικές θερμίδες χρησιμοποιώντας:
1. τυρί και κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών
2. Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο αντί βούτυρο (πιστέψτε με ΔΕΝ θα χάσει σε γεύση)
3. Άπαχα κρέατα και ζαμπόν ή γαλοπούλα χαμηλων λιπαρών  ή άπαχο ζαμπόν αντί μπέικον
4. Μακαρόνια ολικής αλέσεως αν θέλετε αντί τα κανονικά
5 Αν κάνετε δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορείτε να μην βάλετε τυρί ή να μειώσετε την ποσότητα του τυριού **5
6. Η ποσότητα σε γραμμάρια είναι σημαντική, μήν το παρακάνετε με την ποιότητα που βάζετε στο πιάτο.

* επίσης υπάρχουν στα σουπερμάρκετ μακαρόνια χωρίς γλουτένη (στις ίδιες τιμές περίπου με τα απλά) που είναι βασισμένα στο καλαμποκάλευρο.




1. Ναπολιτέν (η κλασική)

Υλικά
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο αντί για βούτυρο
3 ώριμες μεγάλες ντομάτες ή 1 κονσέρβα ντοματάκια αποφλοιωμένα
1 σκελίδα σκόρδο
1 πρέζα ζάχαρη
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι βασιλικός αποξηραμένος
αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες
Ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά που επιλέξαμε σύμφωνα με τις οδηγίες που γράφει η συσκευασία.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι, σοτάρουμε το σκόρδο για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας. Το μυστικό αυτής της συνταγής είναι να σιγοβράσουν τα υλικά όλα μαζί και να εξατμιστεί το νερό έτσι ώστε να γίνει η σάλτσα μας παχύρρευστη και πολύ γευστική.
Στο τέλος δοκιμάζουμε, εάν λείπει κάτι, το προσθέτουμε και ανακατεύουμε με τα ζυμαρικά μας ή περιχύνουμε τη σάλτσα πάνω σε αυτά. Σερβίρουμε σε μεγάλη μακρόστενη πιατέλα, εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι.

2. Αραμπιάτα (η φουρκισμένη)


Υλικά
2 κουταλιές ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ή ολόκληρες
1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
1 κόκκινη πιπεριά καθαρισμένη, ξεσποριασμένη, κομμένη σε φετούλες
1 κίτρινη πιπεριά καθαρισμένη, ξεσποριασμένη, κομμένη σε φετούλες
400 γραμμ. ντοματάκια από κονσέρβα κομμένα
30 γραμμ. ελιές μαύρες ξεσποριασμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
1 κουταλιά της σούπας κάππαρη
1 πρέζα ζάχαρη
½ κουταλάκι ρίγανη
½ κουταλάκι βασιλικός ξηρός
1 κουταλάκι πιπέρι καυτερό κατά προτίμηση
αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες
Ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά που επιλέξαμε σύμφωνα με τις οδηγίες που γράφει η συσκευασία. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι για λίγα λεπτά. Αν θέλουμε τώρα μπορούμε να αφαιρέσουμε τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου από τη σάλτσα. Προσθέτουμε τις πιπεριές και τις μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε τις ντομάτες και μαγειρεύουμε τη σάλτσα μέχρι να γίνει παχύρρευστη. Στο τέλος ρίχνουμε την κάππαρη και τις ελιές, τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά, εάν θέλουμε αναμιγνύουμε με τα ζυμαρικά, αν όχι, περιχύνουμε τη σάλτσα πάνω σε αυτά. Σερβίρουμε σε μεγάλη, μακρόστενη πιατέλα και γαρνίρουμε με λίγες ολόκληρες ελιές και τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα.



3. Αματριτσιάνα (η πολυαγαπημένη)


Υλικά

½ κουταλιά σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
80 γραμμ. άπαχη γαλοπούλα ή άπαχο ζαμπόν
1 μικρή πιπεριά καυτερή
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε κύβους
20 γραμμ. κρασί λευκό
180 γραμμ. σάλτσα ντομάτας
20 γραμμ. παρμεζάνα χαμηλών λιπαρών **5
½ κουταλάκι μαϊντανός
αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες
Ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά που επιλέξαμε σύμφωνα με τις οδηγίες που γράφει η συσκευασία. Σοτάρουμε στο λάδι την πιπερίτσα ψιλοκομμένη μαζί με το μπέικον σε ένα τηγάνι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και ύστερα από 2-3 λεπτά την ντομάτα κομμένη σε κύβους. Σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και αφήνουμε λίγο να βράσουν. Αν θέλουμε, ρίχνουμε και τα ζυμαρικά στο τηγάνι και ανακατεύουμε με τη σάλτσα, εάν όχι, σερβίρουμε ξεχωριστά τη σάλτσα και τα ζυμαρικά. Γαρνίρουμε με μπόλικη τριμμένη παρμεζάνα και ψιλοκομμένο μαϊντανό.


4. Καρμπονάρα (η μερακλού)

Υλικά
50 γρ. γαλοπούλα χαμηλών λιπαρών ( ή άπαχο ζαμπόν) αντί για πανσέτα ή μπέικον
4 φρέσκα αυγά ή εναλλακτικά κέρμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών αν δεν σας αρέσουν τα αυγά
100 γραμμ. παρμεζάνα χαμηλών λιπαρών τριμμένη
αλάτι και άσπρο πιπέρι

Οδηγίες
Ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά που επιλέξαμε σύμφωνα με τις οδηγίες που γράφει η συσκευασία. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε την πανσέτα ή το μπέικον χωρίς λάδι. Παράλληλα χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε και λίγο νερό από αυτό που βράσαμε τα ζυμαρικά μας διότι το άμυλο που περιέχει θα βοηθήσει τη σάλτσα μας να δέσει. Όταν τα ζυμαρικά μας είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε με την πανσέτα ή το μπέικον και με το μίγμα με τα αυγά. Η θερμότητα των ζυμαρικών θα μαγειρέψει τα αυγά και θα δημιουργηθεί μια ωραία σάλτσα χωρίς κρέμα γάλακτος ή βούτυρο. Σερβίρουμε με μπόλικη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Η καρμπονάρα φτιάχνεται συχνά και με κρέμα γάλακτος αντί για αυγά. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κρέμα, θα την προσθέσουμε στο τηγάνι με τη γαλοπουλα χαμηλών λιπαρών θα τη ζεστάνουμε, θα προσθέσουμε και την παρμεζάνα και στο τέλος θα ανακατέψουμε τη σάλτσα με τα ζυμαρικά μας.

5.Φρούτι ντι μάρε (η μυρωδάτη)


Υλικά
2-3 κουταλιές εξτρα παρθένο ελαιολαδο 
1 επιπλέον κουταλιά εξτρα παρθένο ελαιολαδο αντί για βούτυρο (πιστέψτε με ΔΕΝ θα χάσει σε γεύση)
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 κιλό μιξ θαλασσινών (γαρίδες, καλαμαράκια, χταπόδι, μύδια κτλ.)
1 φλιτζάνι ντοματοπολτός
1-2 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες, τριμμένες ή κομμένες σε κύβους
φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος
αλάτι και μαύρο πιπέρι

Οδηγίες
Ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά που επιλέξαμε σύμφωνα με τις οδηγίες που γράφει η συσκευασία. Ζεσταίνουμε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Σοτάρουμε το σκόρδο για 1 λεπτό. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα θαλασσινά μας, τα οποία τα έχουμε καθαρίσει και στραγγίξει. Αμέσως μετά προσθέτουμε τον ντοματοπολτό και την φρέσκια ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε. Συνεχίζουμε να βράζουμε τη σάλτσα σε δυνατή φωτιά για 5-10 λεπτά. Όταν η σάλτσα μας ετοιμαστεί προσθέτουμε και τον βασιλικό και ανακατεύουμε με τα ζυμαρικά μας ή περιχύνουμε τη σάλτσα πάνω σε αυτά.

6. Μπολονέζ (η πλούσια)


Υλικά
1 κουταλιά ελαιόλαδο
2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κιλό κιμάς χαμηλών λιπαρών (καθαρισμένο το κρέας από τα λίπη πρίνε γίνει κιμάς )
2 μεγάλα καρότα χοντροτριμμένα
100 γραμμ. ντοματοπολτός
2-3 ντομάτες ξεφλουδισμένες τριμμένες στον τρίφτη
1 κουταλιά ανάμικτά ξηρά βότανα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
παρμεζάνα χαμηλών λιπαρών **5

Οδηγίες

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα και τηγανίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τα καρότα και τον ντοματοπολτό και μαγειρεύουμε για 5-10 λεπτά. Τώρα βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες, τα μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι. Όταν κοχλάσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για μία ώρα περίπου. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ή ζωμό κρέατος. Ύστερα βγάζουμε το καπάκι και βράζουμε τη σάλτσα για ακόμα 15 λεπτά περίπου. Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι πηχτό και γευστικό. Περίπου δέκα λεπτά πριν ετοιμαστεί η σάλτσα βράζουμε τα ζυμαρικά. Τα σερβίρουμε σε μία μεγάλη και μακρόστενη πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Στο τέλος πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα.
photo via pinterest

Resource https://www.daddy-cool.gr/sintages/magiriki/6-paradosiakes-saltses-gia-zymarika.html



ΠΡΟΣΟΧΗ !!! H ΟΜΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ δημοσιεύει άρθρα τηρώντας κατά γράμμα τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων, δημοσιεύοντας άρθρα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για λόγους ενημέρωσης και εκπαίδευσης (αρ.25) τόσο των μελών της ομάδας όσο και όλης της ανθρωπότητας , επίσης χρησιμοποιεί της παράθεσης σύντομων αποσπασμάτων άρθρων , βιβλίων , και συγγραμμάτων νομίμως δημοσιευμένων για την υποστήριξη της γνώμης εκείνου που τα παραθέτει και την κριτική της γνώμης των αναγνωστών και των blogger του ιστοτόπου μας υπό την προϋπόθεση ότι ΠΑΝΤΑ αναφέρεται η προέλευσή τους και ο δημιουργός και εκδότης τους (α.19) με ενεργό LINK και παραπέμπει στην αρχική πηγή δημοσίευσης. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του Ν.2121/1993 . ΠΑΡΟΛΑ αυτά αν κάποιος κάτοχος προστατευμένου ©COPYRIGHT ή Creative Commons περιεχομένου εντοπίσει παράβαση του έργου του στον ιστότοπο μας παρακαλούμε να επικοινωνήσει ΑΜΕΣΑ μαζί μας για να το ΔΙΑΓΡΑΨΟΥΜΕ ή να το ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ άμεσα ανάλογα με την επιθυμία του ... !!!

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του