Υγιείς κότες χωρίς τσιμούρια με βιολογικό τρόπο

Αποτελεσματική πατέντα: Καταπολεμήστε τις κοτόψειρες τα τσιμπούρια στο κοτέτσι με βιολογικό τρόπο τσάμπα!
Σήμερα έχουμε για άλλη μια φορά μια σούπερ πατέντα για το κοτέτσι. Αυτή τη φορά θα δώσουμε λύση για τα παράσιτα που πιάνουν οι κότες και τα πτηνά μας στο φτέρωμα αλλά και στο κοτέτσι μας. Δεν έχετε ακούσει τους γιατρούς να λένε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία; Το ίδιο ισχύει και στη δική μας περίπτωση, δηλαδή αν προλάβουμε το πρόβλημα πρίν αυτό δημιουργηθεί έχουμε καθαρίσει. Ποιός τρέχει το Καλοκαίρι και την Άνοιξη για φάρμακα για κοτόψειρες, και ένα σωρό άλλα προβλήματα, εφόσον υπάρχει μια εντελώς δωρεάν λύση;

Ακούστε λοιπόν τι έχετε να κάνετε. Πάτε και βρείτε ένα μεγάλο λάστιχο αυτοκινήτου χωρίς την ζάντα εσωτερικά, η εναλλακτικά κάνετε ένα μικρό κύκλο με πέτρες, η κούτσουρα ή ότι άλλο σας βολεύει. Αφού το βάλετε σε ένα μέρος του κοτετσιού που δεν παίρνει βρόχινο νερό, ρίξτε μέσα στεγνό ξερό χώμα σε μορφή σκόνης, η αν δεν έχετε άμμο απο αυτή που έχουν στις οικοδομές. 

Και ακριβώς στο επάνω μέρος ρίξτε μεγάλη ποσότητα στάχτης. Αν είναι δυνατό φτιάξτε δηλαδή ένα μείγμα απο στάχτη και άμμο 50 -50% περίπου. Αφού το στερεώσετε κάπου, οι κότες θα το κάνουν στέκι για μπανιάρισμα! Δηλαδή θα μπαίνουν μέσα και θα πασαλύβονται με το χώμα για να καθαριστούν. Και εδώ έρχεται να συμβεί το θαύμα...


Η στάχτη έχει τέτοια ιδιότητα που σκοτώνει τα μικρόβια, τα ακάρεα, τις ψείρες, τα τσιμπούρια ότι έχει πάνω το δέρμα. Βοηθάει τόσο πολύ τις κότες, που θα μπορούσε να πεί κάποιος ότι λειτουργεί σαν προληπτικό φάρμακο. Το μόνο που χρειάζεται απο τη μεριά μας είναι κάθε φορά που βγάζουμε τη στάχτη απο το τζάκι, να ανανεώνουμε τη αυτοσχέδια-μπανιέρα έτσι ώστε να υπάρχει συνεχώς στάχτη μέσα. 


Ξέρετε με το που θα τη βάλετε οι κότες θα τα πετάξουν όλα έξω, η στάχτη θα πάει όλη γύρω γύρω. Γι αυτό ανανεώνουμε κάθε φορά.

Το κόλπο για να αναγκάσετε τις κότες να μπούνε μέσα στη πατέντα μας, είναι να μην υπάρχει πουθενά αλλού τέτοιο στεγνό χώμα. Δείτε 3 διαφορετικές πατέντες για να σας δώσω ιδέες...



Επίσης 10 μυστικά για να έχουμε υγιείς κότες και να μην αρρωσταίνουν ποτέ!

Όλο αυτό το διάστημα προσπαθώ να βοηθήσω κάποιους αναγνώστες και φίλους με διάφορα προβλήματα που έχουν στο κοτέτσι τους σχετικά με την υγεία των πτηνών, τους χώρους αλλά και τα συστήματα τροφοδοσίας νερού και φαγητού. Έτσι λοιπόν ξεκίνησα να γράψω αυτό το κείμενο για να δώσω μερικές πληροφορίες στους νεότερους για να μην πέσουν στα ίδια λάθη.

Ο δεκάλογος για υγιείς Κότες!

1. Όλοι μας θέλουμε να φτιάξουμε μια μεγάλη και ολοκληρωμένη φάρμα όμως πρέπει να σεβόμαστε τους γύρω μας και να γνωρίζουμε ότι δεν μένουμε μόνοι γιατί σίγουρα κάποιοι θα ενοχληθούν και θα έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις. Η μυρωδιά λοιπόν, άλλα και οι φασαρίες που μπορούν να δημιουργηθούν από τα ζώα σίγουρα δεν είναι ευχάριστα και καλοδεχούμενα από όλους. Για αυτό φροντίστε αρχικά για την καθαριότητα που άλλωστε είναι και η μισή αρχοντιά. Καθαρίζετε τακτικά τους χώρους, τις κούρνιες και τις φωλιές και ρίχνετε μπόλικο πριονίδι (χωρίς να έχει επεξεργαστεί χημικά ή άχυρο που είναι φτηνό και αξιόπιστο). Την κοπριά μπορείτε να την βάλετε φυσικά στο μποστάνι σας.

2. Αρχικά πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά πρέπει να σκεφτείτε τα εξής:
Τι είδους πτηνά θέλετε να έχετε; Αν θέλετε μονό για παραγωγή αυγών τότε επιλέξτε μικρόσωμες ράτσες που γεννάνε σχεδόν καθημερινά. Αν όμως θέλετε και για κρέας τότε επιλέξτε μεγαλόσωμες.
Πριν ξεκινήσετε να δημιουργείτε το κοτέτσι κάντε μια έρευνα αγοράς. Ρωτήστε φίλους, γνωστούς και τους γείτονες από πού πήραν τα δικά τους πτηνά, ποια ράτσα έχουν, αν είχαν κανένα πρόβλημα, και τέλος πόσο ευχαριστημένοι είναι.

3. Το τέλειο κοτέτσι
Εδώ δεν θα σας γράψω για ποίο προσανατολισμό πρέπει να έχει ή από τι πρέπει να είναι φτιαγμένο και άλλα τέτοια σχεδόν αδιάφορα πράγματα. Θα προσπαθήσω όμως να σας πω ουσιαστικά πράγματα που θα σας ωφελήσουν. Το ιδανικότερο θα ήταν όλοι οι χώροι να είναι τσιμεντομένη και να έχουν μια ελαφριά κλίση για να μπορούν να κυλάνε τα νερά. Όποτε θέλετε-και πρέπει να πλένετε σχολαστικά με νερό τρίβοντας με μια σκληρή σκούπα να φύγουν όλες οι βρωμιές. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε ξύλα για κούρνιες και για φωλιές διότι είναι εστίες μόλυνσης αλλά και μέρος ζωής και αναπαραγωγής για τα παράσιτα.

4. Όταν αγοράζετε κότες άνω των 3 μηνών ελαχιστοποιείται η πιθανότητα να νοσήσουν από νεοπλασματικές ασθένειες (θανατηφόρες 100%). Πριν τις αγοράσετε (επιβάλετε) να ρωτήστε τον πωλητή αν στο μέλλον παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα αν θα είναι σε θέση να σας βοηθήσει ή μην τον είδατε τον Παναή; Ακόμα μάθετε αν είναι εμβολιασμένες και με ποια εμβόλια.
Τα πιο βασικά είναι: Νόσος του Μάρεκ, Ψευδοπανώλη και βρονγχίτιδα. (Είναι εύκολο αρχικά να σας πει ένα ξερό ναι αλλά πιστέψτε με θα δυσκολευτεί να σας πει ψέματα στην συνέχεια και θα καταλάβει ότι είστε γνώστης).
Η ενδεικτική τιμή για κότες αυγωπαραγωγής σε ηλικία 4 μηνών είναι στα 7 ευρώ λιανική τιμή. Αν κάποιος σας τις πουλάει ακριβότερα απλά προσπεράστε τον και πηγαίνετε στον επόμενο.

5. SOS. Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν αρκετοί επιτήδειοι που βάζουν αγγελίες σε διάφορα site για να πουλήσουν τις τέλειες κότες. Φυσικά αυτές είναι κίνδυνος θάνατος! Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς τους χομπίστες - εισαγωγείς φέρνουν πουλιά στην Ελλάδα σε ηλικία 30 ημερών από μέρη όπως η Ολλανδία που τις περισσότερες φορές είναι θετικά στον ιό του Μάρεκ (ιογενής καρκίνος). Συνηθίζουν γράφουν γιγαντόσωμες ράτσες πουλερικών με μεγάλο βάρος κάνοντας όλους εμάς τους ερασιτέχνες να θέλουμε αυτά τα πουλιά στην φάρμα μας. Φυσικά τα προβλήματα δεν θα έχουν τελειωμό.

6. Μην αγοράζετε ποτέ από πλανόδιους. (Μπορεί να βρείτε φθηνότερα πουλιά άλλα σίγουρα δεν θα είναι σωστά εμβολιασμένα). Επίσης θα είναι και αρκετά ταλαιπωρημένα από τα πολλά χιλιόμετρα που κάνουν γυρνώντας από χωριό σε χωριό.

7. Νερό. Με ένα μικρό βαρελάκι ή ακόμα ένα μικρό βυτίο ανάλογα με τις ανάγκες που έχετε συνδέοντας το με ποτίστρα αντίβαρο ή φλοτεράκι θα σας λύσει τα χέρια και θα κάνει το κοτέτσι αρκετά αυτόνομο για πολλές ημέρες ειδικά αν λείπετε. Οι ποτίστρες πύραυλοι είναι μία κακή εφεύρεση και έχουν σαν αποτέλεσμα να λερώνεται όλο το νερό, να είναι δύσκολο να καθαριστούν, να γεμιστούν αλλά και να τους κουβαλήσετε πάλι μέσα στο κοτέτσι λόγο του βάρους τους. Επίσης και οι πιπίλες. Στάζουν και δημιουργείται υγρασία στους χώρους, δυσκολεύονται τα πτηνά να πιούν με αποτέλεσμα να στρεσάρονται. Η ταΐστρα πρέπει να έχει μεγάλη χωρητικότητα για την τροφή. Συνήθως επιλέγουμε αυτές με το στεφάνι, σηκωμένη σε μικρή απόσταση από το έδαφος για να μην λερώνεται η τροφή. Η ταΐστρα τύπου κανάλι δεν είναι εύχρηστη (μόνο σε εκτροφή για κλούβα είναι βολικές που τα πτηνά δεν μπορούν να την λερώσουν, αφού βγάζουν έξω μόνο τα κεφάλια τους)

8. Λίγες παραπάνω κότες θα μπορούσε να είναι ένα μικρό καθημερινό εισόδημα. Αν αναλογιστείτε ότι τα αληθινά σπιτικά αυγά πωλούνται προς 0,40-0,50 λεπτά ανά τεμάχιο. Σίγουρα είναι μια καλή λύση για να βγάζετε καθημερινά ένα μπουκάλι γάλα και ψωμί για την οικογένεια σας.

9. Να έχετε στο φαρμακείο τουλάχιστον μια αντιβίωση για το νερό, σκόνη για επίπαση κατά των παρασίτων και φυσικά για πουλιά ηλικίας μέχρι και 4 μηνών είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε στο νερό κοκκιδιοκτόνα ακόμα και οργανικά (ξέρετε τύπου ριγανέλαιο) ανά 20-30 ημέρες.

10. Όταν έχετε ένα περίεργο κρούσμα στο κοτέτσι είναι προτιμότερο να το θανατώσετε ή να το απομακρύνετε άμεσα αν ήταν το μοναδικό περιστατικό. Στην συνέχεια πρέπει να απολυμάνετε πολύ καλά όλους του χώρους. Μερικές λύσεις για απολύμανση που μπορείτε να κάνετε είναι με φλόγιστρο, ασβέστωμα αλλά και με χλωρίνη αδιάλυτη μέσα σε ψεκαστήρα. Πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι σωστή τακτική να δίνετε αντιβίωση στα υγιείς πούλια για πρόληψη. Άλλα και αυτό γίνεται. Το ιδανικό όμως είναι να πάτε το πτηνό για νεκροψία σε ένα κτηνίατρο που γνωρίζει ή έχει ειδικευτεί στα πτηνά. Τέτοιους γιατρούς μπορούν να σας συστήσουν οι εκτροφείς που κουράρουν τα πτηνοτροφία τους ή ο πωλητής που αγοράσατε τις κότες.


ΝΕΟ !!! Και τέλος μια υπέροχη πατέντα από το https://ellinikeskotes.blogspot.gr/που είναι αυτόματος τροφοδότης τροφής και μας βοηθά να κρατήσουμε καθαρή την τροφή τους ( Εγώ προσωπικά το εχω δοκιμάσει και με ΝΕΡΟ και είναι πάρα πολύ καλό και στο νερό απλά θα σας ανεβάσω μια πιο καλή έκδοση του τροφοδότη νερού με floter ...



https://www.ftiaxno.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ !!! H ΟΜΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ δημοσιεύει άρθρα τηρώντας κατά γράμμα τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων, δημοσιεύοντας άρθρα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για λόγους ενημέρωσης και εκπαίδευσης (αρ.25) τόσο των μελών της ομάδας όσο και όλης της ανθρωπότητας , επίσης χρησιμοποιεί της παράθεσης σύντομων αποσπασμάτων άρθρων , βιβλίων , και συγγραμμάτων νομίμως δημοσιευμένων για την υποστήριξη της γνώμης εκείνου που τα παραθέτει και την κριτική της γνώμης των αναγνωστών και των blogger του ιστοτόπου μας υπό την προϋπόθεση ότι ΠΑΝΤΑ αναφέρεται η προέλευσή τους και ο δημιουργός και εκδότης τους (α.19) με ενεργό LINK και παραπέμπει στην αρχική πηγή δημοσίευσης. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του Ν.2121/1993 . ΠΑΡΟΛΑ αυτά αν κάποιος κάτοχος προστατευμένου ©COPYRIGHT ή Creative Commons περιεχομένου εντοπίσει παράβαση του έργου του στον ιστότοπο μας παρακαλούμε να επικοινωνήσει ΑΜΕΣΑ μαζί μας για να το ΔΙΑΓΡΑΨΟΥΜΕ ή να το ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ άμεσα ανάλογα με την επιθυμία του ... !!!

2 Σχόλια

  1. καλησπερα σασ,εχω θεμα με ψειρεσ στσ κοτουλεσ μου αλλα δεν θελω να βαλω χημεικεσ ουσιεσ πανω στσ κοτουλεσ μ και μεσα στο κοτεστι μοου,τι μπορω να κανω με φυσικο τροπο ωστε να απολαγω απο τσ ψειρεσ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΡΟΛΗΨΗ Δοκιμάσατε αυτό με τη στάχτη με άμμο ?? που λέμε παραπάνω ? το PH της στάχτης (πχ από καμένα λιόκλαδα) είναι πολύ Αλκαλικό και δεν το αντέχει η ψείρα , ρίξτε τους στάχτη με άμμο στα σημαία που έχουν κάνει λάκκους για μπάνιο, και στα σημεία που κοιμούνται (ΤΟ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ)

      ΠΡΟΛΗΨΗ - κάποιοι παππούδες λένε ότι Μέσα στις φωλιές μπορείτε να δημιουργήσετε κλαδιά κάποιων φυτών. το τάνσυ, το δεντρολίβανο, το δεντρολίβανο και το αψιθιά λένε ότι βοηθούν να ξεφορτωθούν τους ψύλλους. (ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ)

      ΠΡΟΛΗΨΗ - Η τέφρα φούρνου λένε ότι βοηθά να ξεφορτωθείτε τις ψείρες καλά. Μπορεί να πασπαλίζει ολόκληρο το εσωτερικό του κοτόπουλου. Επιπλέον, συνιστάται η τοποθέτηση ενός μεγάλου δοχείου γεμάτου με τέφρα μέσα στο κοτετσι. Οι όρνιθες θα πάρουν τα δικά τους θεραπευτικά λουτρά. Αυτός είναι ίσως ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για την εξάλειψη των παρασίτων. . (ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ)

      ΠΡΟΣΟΧΗ Οι παραπάνω μέθοδοι είναι κυρίων για πρόληψη αλλά ΑΝ η ψείρα είχε ξεφύγει σε πληθυσμό και κινδυνεύουν οι κοίτες τότε ΑΜΕΣΑ συμβουλευτείτε ένα γεωπόνο για άμεση εξολόθρευση της ψείρας ΔΥΣΤΥΧΩΣ με χημικό ψεκασμό ή σκόνη μια μια επημελημενα στις κότες και γύρω γύρο κοτέτσι και επανάληψη σε 15 μέρες (Επώαση αυγών), ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ θα σας πει ο Γεοπόνος σας, Μετα απ αυτό θα βάλετε στάχτη ή τέφρα για πρόληψη...

      Διαγραφή
Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του