Να είστε προετοιμασμένοι - Πλήρης οδηγός επιβίωσης σε ακραίες καταστάσεις


Εισαγωγή
Σε μια εποχή που το περιβάλλον ασφάλειας επιβαρύνεται όλο και περισσότερο και ο εφιάλτης ενός πολέμου πέρα από την περιφερειακή σύγκρουση π.χ. Ελλάδας-Τουρκίας, εμφανίζεται και πάλι, καλό είναι να γνωρίζουμε ορισμένα βασικά πράγματα για το πώς θα επιβιώσουμε εμείς και η οικογένειά μας, ειδικά αν ζούμε εντός αστικού ιστού.
H κατάρρευση των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας είναι πολύ πιθανή ή ή αδυναμία τους να δράσουν αν κτυπηθούν κέντρα επικοινωνιών, διοίκησης και ελέγχου.


Αντισηπτικά, απορρυπαντικά, σαπούνι, γάντια, μάσκες.
Σε κατάσταση πολέμου τα είδη υγιεινής και τα φάρμακα είναι σημαντικότερα και από το φαγητό. Μπορείς να πυροβολήσεις ένα περιστέρι. Μπορείς να κόψεις ένα φυτό να φας. Δεν μπορείς όμως, ούτε να πυροβολήσεις, ούτε να φυτέψεις ένα αντισηπτικό. Μάζεψε αντισηπτικά, απορρυπαντικά, σαπούνι, γάντια, μάσκες.

Πρώτες βοήθειες
Μάθε να δίνεις πρώτες βοήθειες, να καθαρίζεις πληγές και να φροντίζεις εγκαύματα. Ακόμα και αν βρεις γιατρό, ίσως να μην μπορείς να τον πληρώσεις. Μάθε να χρησιμοποιείς αντιβιοτικά. Είναι καλό να έχεις απόθεμα.


Άμυνα
  • Θα πρέπει να διαλέξεις να έχεις όσο απλούστερα όπλα γίνεται και φρόντισε να έχεις νομίμως κτηθέντα πυροβόλα όπλα και πολλά πυρομαχικά, ακόμα και κυνηγετικά όπλα, κατά προτίμηση ημιαυτόματα για στοιχειώδη προστασία. Τα ρωσικά Saiga και Μolot, αλλά και πολλές αμερικάνικες καραμπίνες κάνουν άριστη δουλειά.
  • Είνα καλό να ξέρουν να χειρίζονται τα όπλα όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη της οικογένειά σας. Ποτέ δεν ξέρετε ποιος θα χρειαστεί να πυροβολήσει ή να στοχεύσει με ένα αυτοσχέδιο όπλο για να σώσει εσάς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας.
  • Πόσο δύσκολο είναι να βρεθούν όπλα και πυρομαχικά; Μπορείτε να κάνετε προμήθειες σε πυρομαχικά σε καιρό ειρήνης.Να θυμάστε ότι οι δυσκολότερες ώρες είναι κατά τις πρώτες μέρες, άρα εάν δεν έχεις ήδη όπλα και πυρομαχικά, ίσως να μην έχεις αρκετό χρόνο να τα αποκτήσεις και να προστατέψεις την οικογένειά σου. Το να είσαι άοπλος μέσα σε μια κατάσταση ταραχών και χάους είναι πολύ κακή ιδέα.
  • Πόσα πυρομαχικά; Όσο το δυνατόν περισσότερα.

Πράγματα
  • Θα πρέπει να έχεις μικρά πράγματα που δεν χτυπάνε στο μάτι. Για παράδειγμα, μια ηλεκτρογεννήτρια είναι καλή, αλλά 1.000 αναπτήρες BΙC είναι καλύτεροι. Η γεννήτρια θα τραβήξει την προσοχή σε περίπτωση που δημιουργηθεί πρόβλημα, ενώ οι αναπτήρες είναι μικροί, φτηνοί και εύκολα ανταλλάξιμοι. 
  • Ο χρυσός και το ασήμι, είναι χρήσιμα; Ναι γιατί μπορείς να τα ανταλλάξεις με τρόφιμα, φάρμακα, νερό, όπλα και πυρομαχικά.
  • Μη φοράτε πράγματα αξίας σε τέτοιες εποχές και καταστάσεις. Κάποιος θα σας δολοφονήσει για να τα πάρει. Ακόμα και η συμπεριφορά σας θα πρέπει να μην ξεχωρίζει.

Οργάνωση ασφάλειας
  • Οργανώστε την περίμετρο του σπιτιού σας. Μπορεί να επικρατήσουν χαοτικές καταστάσεις. Οι εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες είτε επειδή θα είναι πεινασμένοι και απελπισμένοι είτε επειδή θα παίξουν το ρόλο της 5ης φάλαγγας θα αποτελέσουν κορυφαία απειλή για την ασφάλεια, όπως επίσης και αντικοινωνικά και παραβατικά στοιχεία της κοινωνίας.
  • Φροντίστε να μην έχει κανείς οπτική πρόσβαση με το εσωτερικό του σπιτιού σας, ειδικά αν μένετε σε μονοκατοικία.
  • Προσπαθήστε το σπίτι να μην δίνει στόχο, να μην φαίνεται οχυρωμένο. Το οχυρωμένο σπίτι δείχνει ότι κάτι έχει να κρύψει. Φροντίστε να έχετε οργανώσει ομάδες άμυνας από φίλους και συγγενείς. Αν έρθει η καταστροφή και ζεις στην πόλη, χρειάζεσαι ένα απλό, καθόλου φανταχτερό μέρος, γεμάτο με όπλα και πυρομαχικά.
  • Ετοιμάστε σχέδιο διαφυγής στην επαρχία. Σημασία έχει να επιβιώσετε εσείς και η οικογένειά σας. Τα σπίτια ξανακτίζονται και τα έπιπλα αγοράζονται. Οι ζωές σας, όχι.
  • Τα υπερσυστήματα ασφαλείας και τα υπερόπλα είναι ανώφελα. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι αξίζει να κλέψουν τα πράγματά σας, θα προσπαθήσουν να το κάνουν, ξανά και ξανά. Είναι μόνο θέμα χρόνου και δύναμης πυρός, άρα θέλετε όπλα, πυρομαχικά και χέρια.
  • Είναι σημαντικό να έχει οργανωθεί δύναμη αυτοπροστασίας στην γειτονιά σας από την εποχή της ειρήνης. Πάντα οργανωμένες σκοπιές και περίπολοι έξω στους δρόμους. Η καλή οργάνωση και ο συντονισμός είναι εκ των ων ουκ άνευ για προστασία απέναντι σε συμμορίες.

Πληροφόρηση
Διαδίκτυο, τηλεόραση, ραδιόφωνο πιθανόν δεν θα υπάρχουν. Πρέπει να οργανώσετε ένα δίκτυο ροής πληροφοριών με εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης. Βρείτε ραδιόφωνα και κατασκευάστε κεραίες που να μπορούν να λαμβάνουν στα βραχέα.

Υγιεινή
Η υγιεινή είναι πολύ σημαντική, όπως και το να υπάρχουν επαρκή φάρμακα – ειδικά αντιβιοτικά. Παυσίπονα και αντιπυρετικά είναι απαραίτητα. Γάζες, βαμβάκι και αντισηπτικά να υπάρχουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αφθονία

Τροφή
Φροντίστε να έχετε κάνει αποθέματα με τροφές που να αντέχουν στο χρόνο με κονσέρβες, ξηρά τροφή κλπ. Αναζητήστε κατάλογο με τα είδη που διατηρεί σε αποθέματα ο Στρατός. Είναι ο καλύτερος οδηγός για τα δικά σας αποθέματα. Εχετε ένα χαρτοκιβώτιο στη αποθήκη σας πάντα και ανανεώνετέ το κατά καιρούς. Μπορεί να μην το χρειαστείτε ποτέ. Θα έχετε χάσει κάπου 100 ευρώ αρκετά για να θρέψουν μία τετραμελή οικογένεια για μια εβδομάδα. Αν δεν το έχετε μπορεί να χαθεί ολόκληρη η οικογένεια...

Νερό

Πρόβλημα. Ισως το κορυφαίο πρόβλημα αν έχει μολυνθεί το δίκτυο νερού της πόλης σας. Εδώ οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει απόθεμα δεκάδων φιαλών νερού, ανανεούμενο. Αναζητήστε πηγές ή να έχετε φροντίσει να προμηθευτείτε συσκευή που να μετατρέπει το θαλασσινό νερό σε πόσιμο. Αν έχετε δεξαμενή φροντίστε να ρίχνετε ειδικές αντισηπτικές "μπάλες" που χρησιμοποιούν στις δεξαμενές νερού των πλοίων.
Αυτά και ... καλή τύχη! Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr https://www.pronews.gr/

Αναλυτικότερα
  • Λίγα βασικά είδη μπoρoύν να σας βοηθήσουν σημαντικά στην προσπάθειά σας για επιβίωση.
  • Όλα μπορεί να τοποθετηθούν σ' ένα μικρό μεταλλικό κουτί, π.χ. ένα μεταλλικό κουτί καπνού που δε σας ενοχλεί καθόλου όταν το καταχωνιάσετε στην τσέπη ενός μπουφάν.
  • Να σας γίνει συνήθεια και πάντοτε να το κουβαλάτε μαζί σας. Μη διαλέξετε κάτι μεγαλύτερο, διότι είναι πολύ πιθανό ν' αποδειχτεί τελείως ακατάλληλο για μεταφορά και να ξεχαστεί σε περιπτώσεις που είναι απαραίτητο.
  • Πολλοί άνθρωποι που στρίβουν τσιγάρα έχουν τέτοια κουτιά. Όμως το κουτί για το οποίο μιλάμε είναι πολύ πιο χρήσιμο γιατί μπορεί να σας βοηθήσει να σώσετε τη ζωή σας. Αντίθετα ο καπνιστής μικραίνει τη δική του ζωή.
  • Η πείρα έχει αποδείξει ότι καθένα από τ' αντικείμενα αυτά είναι πολύ χρήσιμο, όμως ορισμένα είναι περισσότερο χρήσιμα για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα τ' αγκίστρια ψαρέματος, ενώ είναι πολύτιμα για τη ζούγκλα, δεν έχουν καμία αξία στην έρημο.
  • Γυαλίστε το εσωτερικό μέρος του καπακιού του μεταλλικού κουτιού για να φτιάξετε μια επιφάνεια που να μοιάζει με καθρέφτη και ν' αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου. Στη συνέχεια σφραγίστε το κουτί, ώστε να γίνει αδιάβροχο, μ' ένα κομμάτι αυτοκόλλητης ταινίας, ώστε να μπορείτε να την αφαιρέσετε ή να την αντικαταστήσετε. Βέβαια μην ξεχνάτε ποτέ το περιεχόμενό του. Σε τακτικά χρονικά διαστήματα πρέπει να ελέγχετε κυρίως εκεί να που έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής, όπως τα σπίρτα και τα φάρμακα. Σημειώστε πάνω στα κουτιά που περιέχουν φάρμακα τη χρήση, τη δοσολογία και την ημερομηνία λήξης τους, οπότε και θα πρέπει ν' αντικατασταθούν . Γεμίστε τον εφεδρικό χώρο του κουτιού σας με φαρμακευτικό βαμβάκι που θα εμποδίσει τη μετακίνηση των αντικειμένων που περιέχονται, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και γι ' άναμμα φωτιάς.
ΕΠΙΒΙΩΣΗ ( ΒΑΣΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ 

1. ΣΠΙΡΤΑ
Πρέπει να μεταχειρίζεστε σπίρτα ασφαλείας κι όχι τα συνηθισμένα σπίρτα που μπορεί να ανάβουν οπουδήποτε. Μπορείτε όμως κι αυτά να τα μετατρέψετε σε ασφαλείας, βουτώντας τα κεφάλια τους σε λιωμένο κερί. Για να γλιτώσετε χώρο σπάστε το μισό ξυλαράκι απ' το κάθε σπίρτο.

Είναι πολύ πιο εύκολο απ' οτιδήποτε άλλο ν' ανάβετε φωτιά με σπίρτα, αλλά δεν πρέπει να τα σπαταλάτε. Να τα χρησιμοποιείτε μόνο όταν αποτύχετε ν' ανάψετε φωτιά με κάποιον άλλο πρόχειρο τρόπο. Πάρτε μόνο ένα σπίρτο από το κουτί και ξανά-κλείστε αμέσως το καπάκι. Ποτέ να μην αφήνετε το κουτί ανοιχτό ή στο έδαφος.

2. ΚΕΡΙ
Το κερί έχει πραγματικά πολύ μεγάλη αξία για το άναμμα της φωτιάς, όπως ακριβώς και μια πηγή φωτιάς. Πρέπει να το ξύσετε και να το ισιώσετε έως ότου πάρει το κατάλληλο ορθογώνιο σχήμα για να χωρέσει στο μεταλλικό κουτί. Αν είναι φτιαγμένο από ζωικό λίπος μπορεί να φαγωθεί -γιατί είναι λιπαρό- σε περίπτωση ανάγκης ή να χρησιμοποιηθεί για τηγάνισμα. Βεβαιωθείτε όμως απόλυτα ότι πρόκειται για κερί από ζωικό λίπος. Το κερί παραφίνης και μερικά άλλα είδη κεριών είναι ακατάλληλα για φάγωμα. Το κερί από ζωικό λίπος λιώνει εύκολα σε ζεστά κλίματα.

3. ΤΣΑΚΜΑΚΟΠΕΤΡΕΣ
Οι τσακμακόπετρες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα κι όταν υπάρχει υγρασία και σας έχουν τελειώσει τα σπίρτα.
Αγοράστε επεξεργασμένη τσακμακόπετρα με πριονωτό αναπτήρα (επικρουστήρα).

4. ΜΕΓΕΘΥΝΤΙΚΟΣ ΦΑΚΟΣ
Μπορείτε ν' ανάψετε φωτιά κατευθείαν από τις ακτίνες του ήλιου. Επίσης είναι χρήσιμος στο ψάξιμο που θα κάνετε για να εντοπίσετε ακίδες ξύλου που μπήκαν στο δέρμα σας ή κεντριά εντόμων που σας τσίμπησαν.

5. ΒΕΛΟΝΕΣ ΚΑΙ ΚΛΩΣΤΗ
Χρειάζεστε αρκετές βελόνες και μεταξύ αυτών απαραίτητα και μία με πολύ μεγάλο μάτι, ώστε να περνούν μέσα απ' αυτό χοντρές κλωστές. Διαλέξτε χοντρή κλωστή και τυλίξτε τη γύρω από τις βελόνες.

6. ΑΓΚΙΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΤΟΝΙΑ
Πρέπει να έχετε μια σειρά από αγκίστρια διαφόρων μεγεθών σ' ένα μικρό κουτί ή πακέτο. Προσθέστε και λίγα βαρίδια. Θυμηθείτε ότι ένα μικρό αγκίστρι μπορεί να πιάσει και μεγάλο και μικρό ψάρι. Αντίθετα ένα μεγάλο αγκίστρι πιάνει μόνο μεγάλα ψάρια. Να πάρετε επίσης κι όσο γίνεται περισσότερη πετονιά, που μπορεί να σας φανεί χρήσιμη ακόμα και στο πιάσιμο πουλιών.

7. ΠΥΞΙΔΑ
Μια φωσφορίζουσα μικρή πυξίδα είναι η πιο κατάλληλη, αλλά σιγουρευτείτε πρώτα ότι είναι καλή, γιατί ορισμένες απ' αυτές είναι τελείως άχρηστες. Η υγρή πυξίδα είναι ο καλύτερος τύπος, αλλά πριν την αγοράσετε θα πρέπει να ελέγξετε, μήπως παρουσιάζει διαρροή, μήπως έχει φυσαλίδες και προπαντός αν είναι εύχρηστη. Η ενδεικτική βελόνα σκουριάζει εύκολα. Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται πάνω στο άξονα περιστροφής της και ότι περιστρέφεται ελεύθερα.

8. ΦΩΣ «ΜΠΕΤΑ»
Είναι ένας κρύσταλλος που εκπέμπει φως. Έχει το μέγεθος ενός μικρού νομίσματος και είναι ιδανικός για να διαβάσετε ένα χάρτη τη νύχτα και χρήσιμος για δόλωμα στο ψάρεμα. Είναι ακριβός αλλά άφθαρτος.

9. ΣΥΡΜΑΤΙΝΟΣ ΒΡΟΧΟΣ
Κατά προτίμηση ορειχάλκινη συρμάτινη θηλιά μήκους 60 έως 90 εκατοστών.
Να είστε προσεκτικοί με τους βρόχους γιατί μπορεί να πιάσουν κι εσάς τους ίδιους, αλλά από την άλλη μεριά μπορεί να σας λύσουν πολλά προβλήματα επιβίωσης. ,

10. ΕΥΚΑΜΠΤΟ ΠΡΙΟΝΙ

Αυτά συνήθως έχουν μεγάλους κρίκους στις άκρες που χρησιμεύουν για χερούλια. Οι κρίκοι αυτοί καταλαμβάνουν πολύ μεγάλο χώρο γι ' αυτό και πρέπει να τους βγάζετε από το πριόνι. Όταν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε μπορείτε ν' αντικαταστήσετε τους κρίκους με μικρούς ξύλινους πίρους. Για να προστατέψετε το πριόνι από τη σκουριά και το σπάσιμο πρέπει να το σκεπάσετε με ένα λεπτό στρώμα γράσου. Τα εύκαμπτα πριόνια μπορεί να χρησιμοποιηθούν για το κόψιμο ακόμα και μεγάλων δέντρων.

11. ΚΟΥΤΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Σ' αυτό θα συμπεριλάβετε όλα τα φάρμακα που κρίνετε απαραίτητα. Συσκευάστε τα φάρμακα σε αεροστεγή κουτιά με φαρμακευτικό βαμβάκι ώστε
  • να αποφεύγετε τη μετακίνησή τους. Τα παρακάτω φάρμακα καλύπτουν τις περισσότερες αρρώστιες, αλλά είναι μόνο ένας απλός οδηγός.
  • Αναλγητικά. Ένα παυσίπονο για ελαφρύ ή μέτριο πόνο. Η φωσφορική μεθυλομορφίνη είναι ιδανική για πονόδοντους, πονοκέφαλους και πόνους αυτιών . Δοσολογία: ένα δισκίο κάθε έξι ώρες και για όσο χρειαστεί. Επειδή προκαλεί συμπτώματα δυσκοιλιότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά της διάρροιας.
  • Αντιδιαρροιακά. Θεραπεύουν οξεία ή χρόνια διάρροια. Σας συνιστούμε να χρησιμοποιείτε το ιμόντιουμ. Αρχικά παίρνετε δύο δισκία και στη συνέχεια από ένα κάθε φορά που έχετε κένωση.
  • Αντιβιοτικά. Για γενικές μολύνσεις. Η τετρακυκλίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη κι από άτομα υπερευαίσθητα στην πενικιλίνη. Δοσολογία: μία κάψουλα των 250 μιλιγκράμ, τέσσερις φορές την ημέρα. Αυτό πρέπει να επαναληφθεί επί πέντε έως εφτά ημέρες. Πάρτε μαζί σας αρκετές κάψουλες, ώστε να μπορέσετε να καλύψετε μια πλήρη σειρά ημερών. Όταν τις παίρνετε, καλό θα είναι ν' αποφεύγετε να πίνετε γάλα, ασβέστιο, σιδηρούχα παρασκευάσματα κι άλλα φάρμακα που περιέχουν υδροξείδιο του αργιλίου.
  • Αντιαλλεργικά. Για αλλεργίες, δαγκώματα ή τσιμπήματα εντόμων (μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παρενέργειες από τη χρήση άλλων φαρμάκων). Στη Βρετανία συνιστάται το Πίριτον ενώ στις ΗΠΑ το Μπεναντρίλ. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα από τη χρήση του Πίριτον είναι η υπνηλία, γι' αυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ελαφρύ υπνωτικό. Δεν πρέπει να ξεπερνάτε τη δοσολογία που συνιστάται, ούτε να το συνδυάζετε με αλκοόλ.
  • Δισκία αποστείρωσης νερού. Πρέπει να τα χρησιμοποιείτε όταν έχετε υποψίες ότι το νερό σας έχει μολυνθεί και δεν μπορείτε να το βράσετε. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Χάπια για την ελονοσία. Απαραίτητα κυρίως για περιοχές όπου υπάρχει ελονοσία. Για ορισμένα είδη απ' αυτά μπορείτε να παίρνετε μόνο ένα χάπι το μήνα.
  • Υπερμαγγανικό κάλιο. Έχει αρκετές χρήσεις. Προσθέστε το στο νερό κι όταν πάρει μία φωτεινή ροζ απόχρωση έχει αποστειρωθεί, ενώ όταν γίνει βαθύτερο ροζ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αντισηπτικό. Όταν κοκκινίζει τελείως βοηθά στη θεραπεία των μυκητιάσεων (π.χ. μυκητιάσεις αθλητών).

12. ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΛΕΠΙΔΕΣ
Τουλάχιστον δυο νυστέρια διαφορετικών μεγεθών. Μπορείτε να κατασκευάσετε μια ξύλινη χειρολαβή αν χρειαστεί. "'

13. ΤΣΙΜΠΙΔΑΚΙΑ ΡΑΦΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ
Χρησιμοποιούνται για να ενώνονται τα χείλη των πληγών των τραυμάτων.

14. ΛΕΥΚΟΠΛΑΣΤΕΣ
Διάφορα είδη, κατά προτίμηση αδιάβροχα. Βοηθούν σε μικρές αμυχές αλλά και στις πληγές μεγαλύτερων τραυμάτων. Μπορεί να κοπούν και να χρησιμοποιηθούν σαν τσιμπιδάκια ραφής τραύματος (βλ. Ράψιμο τραύματος στο κεφάλαιο Υγεία).

15. ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ
Αποτελεί μια πολύ καλή σακούλα που μπορεί να χωρέσει μέχρι ένα λίτρο νερό.
υλικά άμεσης ανάγκης


ΥΓΕΙΑ
  • Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για κρυοπαγήματα, υποθερμία και τύφλωση από την αντανάκλαση του ήλιου στο χιόνι. Εκτός αυτού, οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση του ψύχους, με τον αποκλεισμό του αέρα απ' το καταφύγιο, μπορεί να έχουν δυσάρεστες συνέπειες, όπως έλλειψη οξυγόνου και δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα.
  • Είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει κανείς απ' την πραγματικότητα ξαπλώνοντας με τα ρούχα κι ακουμπώντας το κεφάλι πάνω σ' ένα ξύλο. Σε μια τέτοια περίπτωση ακόμα και το να σκέφτεται κανείς είναι κουραστικό. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Πρέπει να βρίσκεστε πάντα σε εγρήγορση, διότι είναι πολύ πιθανό να παραβλέψετε ακόμα κι ολοφάνερα πράγματα. Να είστε πάντα σε κίνηση, όχι όμως να κουράζεστε διότι πρέπει να διατηρείτε τις δυνάμεις σας για χρήσιμες εργασίες. Να κοιμάστε όσο το δυνατό περισσότερο.
  • Θα ξυπνήσετε πριν παγώσετε απ' το κρύο, εκτός κι αν είστε τελείως εξαντλημένοι, οπότε δεν μπορείτε ν' ανανεώσετε τη θερμότητα που χάνεται στον αέρα. Μη χάσετε το ηθικό σας με το κρύο. Σκεφτείτε τρόπους να προφυλαχθείτε καλύτερα. Για παράδειγμα φτιάξτε ένα καλύτερο ζευγάρι γάντια.
  • Ασκείστε τα δάχτυλα και γενικά τα άκρα για να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος. Μην ξεχνάτε ν' αφοδεύετε. Συχνά, αν δεν το προσέξετε, δημιουργείται στον οργανισμό δυσκοιλιότητα. Να είστε τακτικοί και μάλιστα φροντίστε πριν ξεκινήσετε από το καταφύγιό σας, έτσι ώστε να μην έχετε πρόβλημα στο δρόμο.

ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΡΥΟΠΑΓΗΜΑΤΩΝ

  • Ζαρώνετε το δέρμα του προσώπου σας για να μην ξυλιάσει, κουνώντας τους μυς προς κάθε κατεύθυνση. Εξασκείτε συνέχεια τα χέρια σας.
  • Να είστε σε ετοιμότητα τόσο για τον εαυτό σας, όσο και για τους άλλους, μήπως εμφανιστούν πάνω στο δέρμα χλομάδες, κοκκινίλες ή μαυρίλες, ιδιαίτερα στο πρόσωπο, τ' αυτιά και τα χέρια.
  • ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ το εφαρμοστό ντύσιμο, διότι ελαττώνει την κυκλοφορία του αίματος.
  • Αν έχετε υπνόσακο, τυλιχτείτε με το εσωτερικό του που είναι ζεστό.
  • Μη βγαίνετε ποτέ έξω χωρίς να είστε ντυμένοι καλά και πάντα για λίγη ώρα.
  • Να μη φοράτε υγρά ρούχα που έγιναν έτσι από ιδρώτα και νερό.
  • Αν βράχηκαν, τότε στεγνώστε τα το συντομότερο δυνατό.
  • Τινάξτε από πάνω σας το χιόνι πριν μπείτε στο κατάλυμα, ή αφήστε τα εξωτερικά ρούχα σας που είναι χιονισμένα λίγο πιο μέσα από την είσοδο.
  • Το χιόνι θα λιώσει με τη ζέστη κι έτσι θα έχετε περισσότερα ρούχα διαθέσιμα για να φορέσετε όταν στεγνώσουν.
  • Φοράτε πάντα στεγνά γάντια. ΠΟΤΕ μην αγγίζετε μέταλλα με γυμνά χέρια.
  • ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ να χύνετε βενζίνη πάνω σε γυμνή σάρκα. Σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν θα παγώσει σχεδόν αμέσως και θα κάνει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά αφού το σημείο τήξεως της βενζίνης είναι πολύ χαμηλότερο από εκείνο του νερού.
  • Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν εργάζεστε σκληρά κι αισθάνεστε κουρασμένοι. Αν δε νιώθετε καλά, ΑΝΑΠΑΥθΕΙΤΕ.

ΑΝΑΜΜΑ ΦΩΤΙΑΣ
Δεν ανάβουμε φωτιά :
1) Σε τοπίο το οποίο δεν το έχουμε καθαρίσει από εύφλεκτα υλικά(ιδανικά περιμετρικά 6 μ.) , αυτά τα υλικά μπορεί να είναι ξερά χόρτα, ξερά ξύλα, σκουπίδια, κάτω από δέντρα, υγρά τα οποία αναφλέγονται κτλπ.
2) Σε κλειστούς χώρους χωρίς τον κατάλληλο αερισμό
3) Σε χώρους όπου δεν μπορούμε να ελέγχουμε την φλόγα,
4) Σε χώρους που προκαλούμε πρόβλημα στην πανίδα και την χλωρίδα,
5) Σε χώρους όπου καταστρέφουμε περιουσίες ιδιωτικές-δημόσιες-πολιτισμικές,
6) Αν δεν έχουμε τρόπο να την σβήσουμε πριν αποχωρήσουμε,
7) Αν δεν διαθέτουμε σχέδιο σε περίπτωση εξάπλωσης, απαραίτητα να έχουμε κάποιο μέσο να την σβήσουμε όπως νερό, χώμα ή πυροσβεστήρα
8) Αν δεν υπάρχει κάποιος να την προσέχει σε μόνιμη βάση
9) Όταν προκαλούμε αισθητό πρόβλημα σε κάποιον, όπως π.χ να “πνίγετε” από τον καπνό

Φτιάξτε ένα προσάναμμα και προφυλάξτε το γύρω γύρω με άλλα ξύλα που θα σχηματίσουν ένα τριγωνικό ξύλινο πλαίσιο. Αν φυσάει, τοποθετήστε το προσάναμμα απ' την αντίθετη μεριά του αέρα, κάθετα σ' ένα μεγάλο ξύλο. Ανάψτε. Μόλις πάρει, ρίξτε πιο χοντρά ξύλα ή πάρτε μια αγκαλιά ξερά κλαδιά όχι πιο μεγάλα από σπιρτόξυλα, ανάψτε τα πρώτα και ρίξτε τα στο πλαίσιο.



ΣΠΙΡΤΑ
Τα σπίρτα είναι ο ευκολότερος τρόπος για ν' ανάψετε φωτιά. Να πάρετε μαζί σας όσο το δυνατό περισσότερα σπίρτα, απ' αυτά που ανάβουν οπουδήποτε. Να τα στοιβάξετε σε αδιάβροχα κουτιά έτσι ώστε αν τριφτούν είτε κουνηθούν, να μην ανάψουν ξαφνικά. Η αδιάβροχη συσκευασία τα προφυλάσσει και απ' τα δυο.



Lighting a fire with magnesium - Μαγνήσιο για άναμμα φωτιάς

Ορισμένοι κόβουν τα σπίρτα τους στα δυο. Λέγεται ότι μπορούν να κοπούν και στα έξι. Αλλά μην το ρισκάρετε. Είναι προτιμότερο να έχετε ένα που να ν' ανάβει παρά έξι κατεστραμμένα.
Ανάψτε τα κομμένα σπίρτα κρατώντας το δάχτυλο και πιέζοντας το λειτουργικό άκρο αντίθετα σε μια επιφάνεια. Αν καίγεται το δάχτυλο, δροσίστε το με κρύο νερό ή πάγο ή ακόμα φτύστε το ή φυσήξτε το.











ΠΡΟΣΟΧΗ Τα θέματα ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ είναι πάρα πολλά και τα προβάλουμε συνοπτικά* , εκτός από το Νερό που είναι το πιο σημαντικό θέμα και το βλέπετε στο παρακάτω εκτενή άρθρο. επίσης δεν αναφερόμαστε αναλυτικά στον οπλισμό* και την προστασία απο δηλητηριώδη* και ραδιενεργά* αέρια γιατί είναι εκτός  θεματολογίας* του blog αλλά μπορείτε να τα διαβάσετε στα δωρεάν βιβλία που επισυνάπτουμε




Επιβίωση: Νερό

epibiwsh_nero_01

Καθώς αυτό το θέμα αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό αντικείμενο της επιβίωσης θα κάνουμε και εμείς ένα σύντομο άρθρο με βασικά στοιχεία που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με το νερό σε καταστάσεις επιβίωσης. Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, ένας άνθρωπος μπορεί ζήσει για δεκάδες ημέρες χωρίς τροφή (για παράδειγμα, ο David Blaine έζησε 44 ημέρες μόνο με νερό, διαβάστε περισσότερα εδώ) αλλά όχι πάνω από μερικές ημέρες χωρίς νερό. Με τα μέχρι σήμερα γνωστά στοιχεία γνωρίζουμε ότι κανένας άνθρωπος δε μπορεί να ζήσει χωρίς νερό πάνω από 7 ημέρες με πιο ρεαλιστικά δεδομένα αυτό να είναι ανάμεσα σε 3 με 5 ημέρες.

epibiwsh_nero_08

Αυτομάτως αντιλαμβάνεστε τη σοβαρότητα της λήψης νερού κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, αν και αυτό διαφέρει ανάλογα με την κατάσταση (κλίμα, απώλεια υγρών, κούραση, κτλ.). Το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας ορίζει πως ελάχιστη ποσότητα λήψης νερού είναι 2 λίτρα ανά ημέρα.Προσοχή! Αυτό είναι το ελάχιστο, όχι το προτεινόμενο. Η πιο απλή και γρήγορη μέθοδος ανάλυσης πιθανής αφυδάτωση, που είναι κάτι πολύ καλό για την υγεία μας και στη καθημερινότητα μας, είναι το χρώμα των ούρων. Από τα ούρα αποβάλλεται, ανάμεσα σε άλλα, και το επιπλέον νερό από τον οργανισμό μας. Οπότε όσο πιο διάφανο είναι το χρώμα τους τόσο πιο πολύ νερό υπάρχει μέσα και άρα τόσο πιο καλά ενυδατωμένοι είμαστε. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή σε ούρα με πιο σκούρο χρώμα, σημαίνει πως δε λαμβάνουμε αρκετό νερό. Ως ένα απλό γενικό οδηγό αφυδάτωσης μπορούμε να έχουμε στο μυαλό μας τον παρακάτω χρωματικό πίνακα.

epibiwsh_nero_02

Επιπρόσθετα, υπάρχουν κάποια υγρά που η λήψη τους προκαλεί μεγαλύτερη αφυδάτωση ή λοιμώξεις (που εν συνεχεία προκαλούν αφυδάτωση λόγω απώλειας υγρών). Κατ’επέκταση, τα παρακάτω πρέπει να αποφεύγονται διότι επιδεινώνουν την κατάσταση. Δεν πρέπει να πίνετε:
  • Ούρα
  • Υγρά ψαριών
  • Αίμα
  • Αλμυρό (θαλασσινό) νερό
  • Αλκοολούχα ποτά
  • Χιόνι ή πάγο
Όσον αφορά το τελευταίο (χίονι ή πάγο) έχει να κάνει με τη θερμοκρασία του. Η χαμηλή θερμοκρασία του θα μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος μας αναγκάζοντας μας να ξοδέψουμε περισσότερη ενέργεια για να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία του σώματος μας σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό μπορεί εν τέλει να επιφέρει αφυδάτωση. Επίσης, μπορεί να γίνει η αιτία για μικρούς τραυματισμούς στα χείλη και το λαιμό. Ωστόσο, αν το λιώσουμε πρώτα είναι μία πολύ καλή πηγή πόσιμου νερού.

Nick Wander

Με την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας, οι καλύτερες πηγές πόσιμου νερού στη φύση σύμφωνα με το σχολείο επιβίωσης των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι οι ακόλουθες.
  1. Νερό στην επιφάνεια (πηγές, ποτάμια και λίμνες)
  2. Κατακρήμνιση (βροχή, χιόνι, υγρασία, χιονόνερο)
  3. Υπόγεια (πηγάδια και δεξαμενές)
  4. Στο έδαφος (αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή):
    • Αφθονία πλούσιας βλάστησης
    • Κανάλια και χαμηλές περιοχές
    • Συνήθως ίχνη ζώων στην ίδια κατεύθυνση δείχνουν ύπαρξη νερού
    • Συνήθως η κατεύθυνση στην οποία πετάνε τα πουλιά νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα οδηγεί σε νερό
Υπάρχουν κυριολεκτικά δεκάδες τρόποι συλλογής νερού σε κατάσταση επιβίωσης. Εμείς σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε ενδεικτικά τους τρόπους που διδάσκονται στο Αμερικανικό σχολείο επιβίωσης. Αν έχουμε τη δυνατότητα και το κλίμα το επιτρέπει μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα σύστημα συλλογής βρόχινου νερού όπως αυτό που βλέπετε εδώ.

epibiwsh_nero_04

Αν μετακινούμαστε συνεχώς ανάμεσα από βλάστηση με υγρασία μία ακόμα τεχνική είναι το δέσιμο ενός απορροφητικού υφάσματος στα πόδια μας ώστε να συλλέγει νερό χωρίς να απαιτείται κάτι παραπάνω από εμάς. Παράδειγμα από αυτό βλέπετε και στην επόμενη εικόνα.

epibiwsh_nero_05

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε βεβαίως και να μαζεύουμε νερό από επιφάνειες που μας το επιτρέπουν. Ένα τέτοιο παράδειγμα βλέπετε παρακάτω όπου με ένα απορροφητικό ύφασμα ο στρατιώτης μαζεύει το νερό που έχει μαζευτεί από την υγρασία του περιβάλλοντος πάνω σε μία μεταλλική επιφάνεια.

epibiwsh_nero_06

Και φυσικά μπορούμε απλώς να τοποθετήσουμε μία σακούλα ή ένα αδιάβροχο σε ένα κοίλο σημείο στο έδαφος κατά τη διάρκεια βροχόπτωσης ώστε να συλλέξουμε εκεί το βρόχινο νερό. Απλώς στερεώνουμε με πέτρες τη περίμετρο του αδιάβροχου (ή σακούλας ή άλλου αντίστοιχου υλικού) όπως βλέπετε στην επόμενη εικόνα.

epibiwsh_nero_07

Στην αρχή του άρθρου είδαμε μία φωτογραφία ενός Αμερικάνου στρατιώτη να πίνει νερό από ένα ξύλο. Αυτή η τεχνική είναι πολύ απλή και εύχρηστη σε τροπικά περιβάλλοντα. Καθώς κάποια ξύλα όπως το μπαμπού είναι κοίλα και μαζεύουν στο εσωτερικό τους τόσο νερό από την υγρασία όσο και από τη βροχή αν έχει βρέξει πρόσφατα, κάτι πολύ σύνηθες για τροπικά κλίματα. Ως σκίτσο μπορείτε να δείτε ακριβώς την ίδια τεχνική εδώ.

epibiwsh_nero_09
Απλώς κουνώντας και χτυπώντας ελαφρώς το ξύλο μπαμπού ο καθένας μπορεί γρήγορα να αντιληφθεί αν έχει νερό στο εσωτερικό του ή όχι. Επίσης, μπορεί να κοπεί και να μεταφερθεί ως παγούρι καθώς συγκρατεί το νερό στο εσωτερικό του. Μία ακόμα τεχνική συλλογής νερού από ξύλα μπαμπού είναι σε δοχείο ώστε να μην αλλοιώνουμε το περιβάλλον, κάτι πολύ σημαντικό αν πέρα από κατάσταση επιβίωσης βρισκόμαστε και σε κατάσταση διαφυγής σε κάποια εχθρική περιοχή. Αυτό μπορεί να γίνει όπως βλέπετε παρακάτω.

epibiwsh_nero_10
Προσοχή! Ποτέ δεν πίνουμε λευκούς χυμούς από φυτά και δέντρα, συμπεριλαμβανομένων και των μπαμπού. Οι χυμοί αυτοί συχνά προκαλούν δηλητηριάσεις που έχουν ως αποτέλεσμα διάρροια η οποία προκαλεί τεράστια απώλεια υγρών και άρα αφυδάτωση.

Μία ακόμα τεχνική για τροπικά κλίματα είναι το δέσιμο ενός υφάσματος σε κάποιο δέντρο για τη συλλογή νερού από υγρασία ή βροχή. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί καλύτερα σε δέντρα που γέρνουν αλλά όπως διδάσκεται στο σχολείο επιβίωσης των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε κατάσταση διαφυγής θα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά, για παράδειγμα κοντά στις ρίζες του δέντρου και με σωστή απόκρυψη.

epibiwsh_nero_11
Σε τροπικές περιοχές είναι πολύ σημαντικό επίσης να γνωρίζουμε πως παρότι η καρύδα έχει πόσιμο χυμό, οι πράσινες (άγουρες) καρύδες μπορούν να προκαλέσουν διάρροια. Μία τελευταία τεχνική για τροπικές περιοχές είναι η συλλογή νερού από την ακτή. Η μέθοδος χρησιμοποιεί την άμμο της παραλίας ως μέσο φιλτραρίσματος όπως βλέπετε στην επόμενη εικόνα.

epibiwsh_nero_12
Αυτό μας οδηγεί σε ένα άλλο θέμα, πως συλλέγουμε νερό σε κατάσταση επιβίωσης μέσα στη θάλασσα; Οι πιο απλές τεχνικές είναι συλλογή βρόχινου νερού και νερό από τη πρωινή υγρασία. Το πλεονέκτημα με την επιβίωση στη θάλασσα είναι ότι όλος ο εξοπλισμός είναι συνήθως από πλαστικά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη κατασκευή συλλεκτών νερού όπως περιγράψαμε παραπάνω. Επιπρόσθετα, σε παγωμένες περιοχές υπάρχουν δύο είδη πάγων, ο νέος θαλασσινός πάγος και ο παλαιός. Η διαφορά τους είναι ότι ο παλαιός θαλασσινός πάγος είναι τουλάχιστον ενός έτους και έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Έτσι, ο παλιός θαλασσινός πάγος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πόσιμο νερό αν δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι εύρεσης νερού.
Παλαιός ΠάγοςΝέος Πάγος
Προς το μπλε ή μαύροΛευκό ή γκρι
Σπάει εύκολαΔεν σπάει εύκολα
Στρόγγυλές άκρεςΑιχμηρές άκρες
Έχει ανάλατη γεύσηΈντονη γεύση από αλάτι
Όπως όμως προαναφέραμε, ο πάγος ποτέ δε θα πρέπει να πίνεται αμέσως λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας του. Μία μέθοδος είναι να τον τοποθετήσουμε σε ένα αδιάβροχο δοχείο και εν συνεχεία κοντά στο σώμα μας, όχι πάνω του όμως. Να το ζεστάνουμε με κάποιο τρόπο ή με πιο ζεστό νερό, κτλ. Η καλύτερη μέθοδος που λιώνει τον πάγο-χιόνι και ταυτόχρονα το φιλτράρει είναι αυτή που βλέπετε στο επόμενο επεξηγηματικό σχέδιο.

epibiwsh_nero_13
Εδώ ωστόσο απαιτείται προσοχή ώστε να ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα το νερό για να μην καταστρέψει το δοχείο-φίλτρο από ύφασμα αλεξιπτώτου. Και τώρα προχωρώντας στην άλλη άκρη, δηλαδή σε περιοχές με μεγάλη ξηρασία υπάρχουν άλλες τεχνικές με πιο γνωστή την ακόλουθη.

epibiwsh_nero_14
Η μέθοδος αυτή βασίζεται στην απόσταξη νερού με τη χρήση ηλιακής ακτινοβολίας. Η τεχνική αυτή απαιτεί τη διαδικασία κατασκευής της παραπάνω συσκευής αλλά μπορεί να παρέχει πόσιμο νερό για μεγάλη διάρκεια χωρίς κάποια ιδιαίτερη συντήρηση. Μία ακόμα μέθοδος είναι με τη συλλογή της υγρασίας από τη βλάστηση. Βλέπετε πως μπορούμε να το κάνουμε αυτό στη συνέχεια.

epibiwsh_nero_15
Η σακούλα πρέπει να είναι διάφανη ώστε να επιτρέπει στην ηλιακή ακτινοβολία να εισέλθει. Όσον αφορά το σωλήνα προτείνεται η χρήση χειρουργικού σωλήνα και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το νερό θα έχει ελαφρώς τη γεύση της μυρωδιάς της βλάστησης από όπου προήλθε. Σε αυτή τη μέθοδο πρέπει να προσέχουμε να μην τη χρησιμοποιήσουμε σε δηλητηριώδη ή τοξικά φυτά. Σε περιοχές με πιο έντονη βλάστηση μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με κάποιο δέντρο όπως βλέπετε στη συνέχεια.

epibiwsh_nero_16
Αντίστοιχα με τη τεχνική κοντά σε ακτές, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό φιλτράρισμα του εδάφους και σε έλη με τη μέθοδο που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα.

epibiwsh_nero_17
Ακριβώς όπως και με τις τεχνικές συλλογής νερού, υπάρχει εξίσου μεγάλος αριθμός από τεχνικές για φιλτράρισμα του νερού. Η αρχή είναι ότι θέλουμε να περάσουμε το νερό μέσα από πορώδη υλικά (άμμος, κάρβουνα, φύλλα, κτλ.) ώστε να αφαιρέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα πιθανά βλαβερά σωματίδια γίνεται. Πάντοτε, η πιο ασφαλής μέθοδος είναι το βράσιμο του νερού για τουλάχιστον ένα λεπτό.

epibiwsh_nero_18
Το θέμα του νερού στην επιβίωση είναι υψίστης σημασίας ζήτημα και όσο περισσότερα γνωρίζουμε τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης μας. Όπως σε όλα τα θέματα η θεωρητική γνώση χωρίς την πρακτική εξάσκηση και την επανάληψη έχει πολύ μικρή αξία. Άρα, αν σαν ενδιαφέρει αυτό το θέμα πρέπει οπωσδήποτε να εκπαιδευτείτε και να συντηρείτε με συνέπεια αυτές τις ικανότητες.
Πηγή https://defensegr.wordpress.com/


Σε ακραίες καταστάσεις επιβίωσης όλοι προτείνουν βραχυπρόθεσμα κιτ επιβίωσης , εμείς θα σπάσομε το κατεστημένο και θα προτείνουμε στο κιτ επιβίωσης σας να περιλαμβάνονται αντικείμενα μακροπρόθεσμης επιβίωσης όπως μικρά αγροτικά εργαλεία όπως μικρή αξίνα , σπαστή τσάπα-φτυάρι , σπαστό πριόνι ( αρχικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατασκευή καταλυμάτων και για άμυνα ) , αλλά αργότερα σε συνδυασμό με ένα σετ ΠΑΚΕΤΟ ΣΠΟΡΩΝ όλων των ειδών μπορεί να είναι το κλειδί για την επιβίωση μακριά από τα επικίνδυνα αστικά κέντρα.

Δωρεάν βιβλία επιβίωσης σε κρίση

Σημείωση: Όλα τα βιβλία, υπάρχουν σαν σύνδεσμοι στην ιστοσελίδα και δεν “ανήκουν” στο www.ftiaxno.gr. και στο https://naturalife24.blogspot.gr/
Τα περισσότερα προσφέρονται δωρεάν από ξένες ή Ελληνικές ψηφιακές βιβλιοθήκες, Πανεπιστήμια, οργανισμούς, ή και από τους ίδιους τους δημιουργούς τους και είναι για προσωπική και μόνο χρήση.
Τα βιβλία είναι μόνο για ενημέρωση και η ιστοσελίδα δεν είναι υπεύθυνη για το περιεχόμενό τους.
Αν κάποιος από τους συνδέσμους των βιβλίων δεν λειτουργεί και δεν σας παραπέμπει στο συγκεκριμένο βιβλίο, παρακαλώ ενημερώστε με ένα μήνυμα εδώ, είτε με ένα email στο ftiaxnw@gmail.com, για να το ελέγξω.

Πώς να επιβιώσεις οικονομικά
Ξεπεράστε την Οικονομική Κρίση! Η εποχή είναι τόσο δύσκολη που επιβάλλει να κατεβάσουμε ιδέες για να επιβιώσουμε.

General Survival
3 Day Emergency Preps
72 Hour Supplies
All Hazard Preparedness Workbook
Common Sense Guide To Being Prepared
Compact Survival Kit
Complete Worst Case Scenario
Disaster Handbook
Emergency Preparedness Checklist
Emergency Preparedness Manual
Emergency Supplies Checklist
FEMA – Are You Ready?
FRC Preparedness Handbook
How to Prepare for Any Disaster
LA Fire Department Emergency Preparedness
Mini Urban Survival Kit
National Security Emergencies
Ragnar’s Urban Survival
Surviving in the City

Communication
Bass Pro Shop Radio Guide
Best Buy FRS Radio Guide
Disaster Communications
Disaster Communications 2
Hams to the Rescue
How to Buy a Two Way Radio
Radio Amateur’s Handbook
Radio Info
Reconnecting After Disaster
Shortwave Radio 101
Shortwave Radio Handbook
Survival Communication 101
Survival Communications Primer

Cook Books
Belgian Cook Book
Cloud City Cookbook
Genesee Valley Cookbook
Kenton Cookbook
Modern Women of America Cookbook
Most For Your Money
Native American Health Recipes
Pleasantville Cook Book
Riverside Recipe Book
Second Parish Cookbook
Vegetarian Cook Book
Westminster Cook Book

Cooking Methods
Base Camp Trail Stove
Bush Fungus Stove
Double Drum Sawdust Stove
Emergency Bread
Food Bucket Stove
Rocket Stove
Sawdust Burning Stove

Energy, Fire, Light
Biodiesel Safety
Bow Drill
Cheat Solar Power
Choosing a Back Up Generator
Emergency Power Options
Fighting Fire
Fire by Can
Generator Sizing WP
Getting Started In Solar
Homemade Windmills
How Much Is Enough
Making Charcoal
Power Outage Checklist
Solar Power
Solar Water Heater
SunWize RVkits specsheet
Tinder Fungus
Water Proof Matches

Food and Storage
3 Month Supply Of Food
Emergency Food and Water
Emergency Food for Babies
Emergency Preparedness Food
Family Food Storage
Food Storage for 1 Year
Food Storage for Survival
Food Storage Guide
Food Storage in the Home
Food Storage and Rodents
Get Ready Now
Grain Dehuller
Grain Thresher
Grains And Legumes
Growing and Harvesting Wheat
Hand Operated Winnower
Improvised Grain Mill
Keeping Food Safe to Eat
Mylar Bag Sealing Methods
One Year Emergency Food Supply
Peddle Operated Grain Mill
Plant Identification
Preserving Vegetables
Shelf Life of Food Storage
Stocking Food
Stocking For Small Spaces
Storage of Wheat
Survival Food Storage
TACDA Emergency Food and Water
Vacuum Packing Seed

Gardening
A Better Way to Gardening
Amateur Garden
Building a Hydroponic Garden
Container Gardening 1
Container Gardening 2
Container Gardening Vegetables
Growing Container Vegetables
Growing Mini Gardens
Growing Sweet Corn
Growing Vegetables at Home
Growing Vegetables Basics
Growing Vegetables from Seed
Growing Vegetables in Containers
Keeping Food Safe in an Emergency
NC State – Growing Vegetables
NC State – Home Vegetables
Raised Bed Gardening
Short Season Vegetable Gardening
SM Space Gardening
Small Plastic Greenhouses
Start a Small Garden
Start a Vegetable Garden
Start Garden Transplants
Vegetable Gardening Encyclopedia

Health, Medical, Sanitation
Animal Bites First Aid
Base Campe Hygiene and Health
Blisters First Aid
Burns First Aid
CPR Instructions
Diabetes Disaster Guidelines
Edible Medicinal Plants
Emergency War Surgery
First Aid For Soldiers
Isolation Planning
Mass Casualty Planning
Medical Emergencies
Medical NBC Battlebook
Survival Medicine
Survival Wilderness Medicine
Using Safe Burial Practices
Wilderness Med Kit

Nuclear, Biological, Chemical
CBR Nuclear War Survival
Chemical Emergencies
EMP Commission 7MB
EMP Executive Report
Fallout Protection
FEMA CBR Nuclear War Survival
FEMA Nuclear Survival
Nuclear War Survival Skills
Nuclear Weapons Effects
Radiological Defense Preparedness
SM-12f Home Fallout Shelter
Threat to U.S. from an EMP Attack
What if Nuclear War is Imminent

Official Manuals
Canada CD Notebook
Canada CD Operations
Canada CD Public Information
FM 3-06 Urban Combat
FM 3-3-1 Nuclear Contamination
FM 3-4 NBC Protection
FM 3-5 NBC Decontamination
FM 3-9 Chemical/Biological
FM 3-11-4 Mulitiservice Tactics
FM 4-02 Nuclear Casualties
FM 4-25-11
FM 5-20 Camouflage
FM 7 NBC Field Handbook
FM 8-50 Bandaging
FM 8-284 Treatment of Casualties
FM 21-10 Field Hygeine
FM 21-11 First Aid for Soldiers
FM 21-75 Combat Skills
FM 21-76 Survival Manual
FM 21-150 Combatives
FM 90-10-1 Combat
US Army Dairy
United States Marine Survival
US Marine Corps MCRP 3-02F
US Marine Corps MSVX.02.01

Self Defense, Weapons
Choosing a Weapon
Citizen’s Homeland Defense Guide I
Citizen’s Homeland Defense Guide II
FN High Capacity 45
G&A SR9
Glock Versus M1911
Homeland Defense 45
Military Operations On Urbanized Terrain
Smith & Wesson Sigma SW9VE
Springfield XD Review
Ruger SR9
Stag Review
Survival Guns
Survival Weapons
Tactical Ready Guide

Shelter
Basement Shelter
Build a Fallout Shelter
Build a Shelter
Home Shelter Above Ground
Home Shelter Outside Concrete
Shelter Management Handbook
Shelters
Survival Wilderness Shelter Types
Taking Shelter
Wilderness Shelter Types

Water
Emergency Disinfection of Water
Emergency Water Purification
Priming the Berkey Filter
Purification Of Water On A Small_Scale
Purify Water in an Emergency
Solar Photovotaics
Solar Water Heater
Water Survival Course
Water Treatment
Wind Machine for Pumping Water

Miscellaneous
Art and Science of Dumpster Diving
BOB Survival Kit
Bug Out Bag
Bug Out Vehicle Basics
Desert Survival
Earthquake Preparedness Guide
Earthquake Tips
Get Out Of Dodge
Handbook of Knots and Splices
How to Avoid Getting Lost
How To Find Your Way
Knots For Camping Climbing Utility
Pioneering Knots and Lashings
Poisonous Plants
Wilderness Survival Techniques
Winter Survival
Winter Survival In Your Car

Διαβάστε ακόμη:Δωρεάν βιβλία για υλικά και κατασκευές
https://greekcitizen.pblogs.gr/odhgies-epibiwshs-ellhnwn-labete-ta-metra-sas-gia-kathe-endehome.html

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του 


Χορηγός: mixanikos365 διακριτικά στο τέλος του άρθρου χωρίς συνεχείς διαφημήσεις και αναδυόμενα παράθυρα