Διατροφή στην εγκυμοσύνη: μύθοι & αλήθειες που πρέπει να ξέρεις


Μια από τις σημαντικότερες περιόδους στην ζωή μιας γυναίκας είναι φυσικά η περίοδος της εγκυμοσύνης κουκλίτσα μου. Μέσα σε όλα όσα συμβαίνουν μέσα στην κοιλίτσα σου λοιπόν καλό είναι δώσεις την δέουσα σημασία και στην διατροφή σου που παίζει τεράστιο ρόλο τόσο για εσένα όσο και για το θαύμα που έχεις μέσα στην κοιλίτσα! Διάβασε τα βασικά που πρέπει να ξέρεις και να ενημερώσεις και τις φίλες σου για να τους ανοίξεις τα μάτια!

# Διαβάστε προσεκτικά την παρακάτω προειδοποίηση
Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε τη χρήση τους , παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας όπως αυτό πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή.
Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας (*θεράπων) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. 
Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ).
Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας.
Οδηγίες χρήσης των βοτάνων Τα φαρμακευτικά βότανα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, κυρίως από όσους παίρνουν άλλα φάρμακα ή έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά και από τις εγκύους, τις θηλάζουσες και βέβαια τα παιδιά και τους εφήβους. Τα φαρμακευτικά βότανα δεν αποτελούν πανάκεια, ούτε πρέπει να τα καταναλώνουμε χωρίς μέτρο και με την προσδοκία ότι θα γιατρέψουν όλες τις ασθένειες. Οτιδήποτε είναι φυσικό δεν σημαίνει ότι είναι και απολύτως ασφαλές. Έτσι, τα φαρμακευτικά φυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση και βάσει των συμβουλών των ειδικών, που τα γνωρίζουν καλά. 
Δοσολογία Οι ποσότητες στις οποίες μπορούμε ή πρέπει να καταναλώνουμε τα φαρμακευτικά φυτά είναι πολύ δύσκολο να καθοριστούν με ακρίβεια. Η σωστή δοσολογία εξαρτάται κάθε φορά από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η σωματική διάπλαση, η ασθένεια του ατόμου που τα καταναλώνει, καθώς επίσης και από το αν παίρνει άλλα φάρμακα ή αν έχει και άλλα προβλήματα υγείας. Από την άλλη πλευρά, χρειάζεται να έχουμε υπόψη μας ότι δεν είναι όλα τα βότανα, από όπου κι αν προέρχονται, της ίδιας δραστικότητας, καθώς αυτή ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, καλλιέργειας, συγκομιδής, αποξήρανσης, φύλαξης κ.λπ. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι μία επαρκής ποσότητα για έναν ενήλικο που έχει λάβει υπόψη όλες τις αντενδείξεις είναι ένα φλιτζάνι έγχυμα ή αφέψημα τη φορά. Για περισσότερες συμβουλές, ή για συστηματική χρήση, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας.
Οι μορφές των βοτάνων Αφέψηµα : Το φυτό βράζει μαζί με το νερό, συνήθως για 5-10΄, και στη συνέχεια το διηθούμε. Χρησιμοποιείται για τα ξυλώδη μέρη, όπως οι ρίζες ή οι φλοιοί.
Έγχυµα : Είναι μέθοδος που ενδείκνυται για τα φύλλα, τα άνθη και τα πέταλα, αλλά όχι για τις ρίζες. Επίσης, χρησιμοποιείται και όταν δεν θέλουμε να φύγουν τα πτητικά συστατικά, όπως στις περιπτώσεις των αρωματικών φυτών. Για να το παρασκευάσουμε, βράζουμε το νερό, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βότανο. Κατόπιν, αφήνουμε το μείγμα έτσι για 5-10΄ και στη συνέχεια το διηθούμε. 
Πού βρίσκουμε τα δραστικότερα : Είναι διαδεδομένη η λανθασμένη άποψη ότι τα άγρια φυτά είναι πιο δραστικά από τα καλλιεργούμενα. Όταν στα καλλιεργούμενα φυτά οι ποικιλίες που καλλιεργούνται, η περιποίηση των φυτών και η εποχή συλλογής, η φύλαξη (μέρη σκοτεινά και όχι υγρά) και η αποξήρανση (όταν χρειάζεται) είναι σωστές, τότε δεν παρατηρούνται ουσιαστικές διαφορές από τα άγρια. Επίσης, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τα βότανα σε διάστημα όχι μεγαλύτερο του ενός χρόνου από τη στιγμή της συλλογής τους.
**Απόσπασμα από άρθρο του https://www.vita.gr/ σε συνεργασία με δρ. ΕΛΕΝΗ ΣΚΑΛΤΣΑ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
#
  • Κατά το πρώτο τρίμηνο δεν υπάρχει ανάγκη αύξησης της ενέργειας.
  • Κατά το δεύτερο τρίμηνο υπάρχει αύξηση των θερμιδικών αναγκών κατά 340 θερμίδες την ημέρα.
  • Κατά το τρίτο τρίμηνο υπάρχει αύξηση των θερμιδικών αναγκών κατά 452 θερμίδες την ημέρα.
  • Υπάρχει ανάγκη κατανάλωσης περισσότερης πρωτεΐνης αντί για 46 γραμμάρια, χρειαζόσαστε περίπου 71 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα.
  • Υπάρχει αυξημένη ανάγκη φολικού οξέως από 400μg, χρειαζόσαστε 600μg την ημέρα.
  • Ασβέστιο έχετε ανάγκη 1000mg την ημέρα.
  • Υπάρχει αυξημένη ανάγκη σιδήρου από 18mg την ημέρα σε 27 mg την ημέρα, για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου καλό είναι όταν προσλαμβάνετε τρόφιμα υψηλά σε σίδηρο ή συμπληρώματα να αποφεύγετε για περίπου 2 ώρες το γάλα, τον καφέ, το τσάι διότι δυσκολεύουν την απορρόφησή του.
  • Ιδιαίτερη μείωση στην ενέργεια μπορεί να προκαλέσει προβλήματα οπότε δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν ενδείκνυται.
  • Η ιδανική αύξηση βάρους έχει να κάνει με το πώς χαρακτηριζόταν το βάρος σε σχέση με το ύψος πριν την εγκυμοσύνη δηλ. αν η γυναίκα ήταν κάτω του φυσιολογικού, σε φυσιολογικό ή σε βάρος πάνω από το φυσιολογικό.
  • Όσον αφορά την πρόσληψη υδατανθράκων η συνιστώμενη ποσότητα κυμαίνεται μεταξύ 135 – 175g/ημέρα
  • Επίσης όσον αφορά το ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) υπάρχει μία μικρή αύξηση των αναγκών της κατά 10mg, οπότε και χρειάζεστε 85mg.
  • Μην τρώτε πολύ πριν πέσετε για ύπνο καλό είναι να έχετε φάει 3 ώρες πριν.
  • Προσπαθείτε να καταναλώνετε τρόφιμα υψηλά σε φυτικές ίνες ώστε να αποφύγετε προβλήματα δυσκοιλιότητας.
  • Σε περίπτωση δυσκοιλιότητας αυξήστε την κατανάλωση υγρών, τρόφιμα υψηλά σε φυτικές ίνες, ξερά φρούτα όπως δαμάσκηνα και σύκα.
  • Εάν αισθάνεστε πρωινή ναυτία μπορείτε να προσπαθήσετε μερικά από τα παρακάτω: μικρά, συχνά, ξηρά γεύματα από ευκολόπεπτους υδατάνθρακες. Τα υγρά καλό είναι να καταναλώνονται ενδιάμεσα στα γεύματα. Τα λίπη συχνά δεν είναι εύκολα ανεκτά και ίσως πιο δύσκολα στην πέψη.
  • Αποφεύγετε την κατανάλωση νωπού γάλακτος, καπνιστών θαλασσινών, λουκάνικα Φρανκφούρτης,  πατέ, μαλακά τυριά και γενικά κρέατα τα οποία δεν έχουν μαγειρευτεί – καθώς και τις φέτες τους από τα delicatessen όπως π.χ. προσούτο crudo.
  • Αποφύγετε εντελώς κατανάλωση από εντόσθια (π.χ. συκώτι κτλ) λόγω του ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, η οποία σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει δυσμορφίες στο έμβρυο.
  • Απαγορεύεται η κατανάλωση ωμού ψαριού sushi.
  • Όσον αφορά το νερό καλό είναι να πίνετε 6 έως 8 ποτήρι νερό την ημέρα.
  • Δεν συνιστάται η χρήση ανθρακούχων ροφημάτων με ζάχαρη ή με γλυκαντικά.
  • Καλό είναι να μην πίνετε καθόλου αλκοόλ και σαφώς ποτέ πάνω από 1 ποτήρι με πολύ χαμηλούς αλκοολικούς βαθμούς.
  • Καλό είναι να μην πίνετε προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη, ειδικά το πρώτο τρίμηνο να μην φτάνετε ποτέ τα 100mg/ημέρα.
  • Ψάρι καλύτερα όχι περισσότερο από 2 φορές την εβδομάδα και ένα πολύ καλό ψάρι είναι η σαρδέλα διότι είναι από τα λιγότερο μολυσμένα ψάρια.
  • Απαγορεύεται η κατανάλωση κουκιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
  • Για υψηλότερα ποσοστά χολίνης που βοηθούν στην καλύτερη μνήμη του βρέφους, είναι καλό να καταναλώνετε 1 αυγό την ημέρα ή κοτόπουλο.
  • Επίσης να αποφεύγετε την κατανάλωση τόνικ.
Ευχαριστούμε για τις συμβουλές την διαιτολόγο
Ιωάννα Αθανασοπούλου, Διαιτολόγος – διατροφολόγος, BSc, MSc Πλατεία Βάσως Κατράκη 6, Γλυφάδα Διονυσίου Αρεοπαγίτου 3, Αθήνα
www.dietplan.gr Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108956018, 6947308486
Διατροφή & Εγκυμοσύνη | Ένα βίντεο με ΟΛΑ όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Εγκυμοσύνη και βότανα: Πόσο ακίνδυνα είναι;
Ναυτίες, φουσκώματα, αϋπνίες...Κάποιες φορές, τα βότανα ή τα μυρωδικά μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι σύμμαχοι της εγκυμοσύνης. Ή αν δεν προσέξουμε οι χειρότεροι εχθροί.
Αν είστε λάτρης των εναλλακτικών θεραπειών και των βοτάνων, αυτό που θα πρέπει να μάθετε από τους πρώτους κιόλας μήνες της εγκυμοσύνης σας είναι πως τα Βότανα μπορεί να θεωρούνται αθώα, μην ξεχνάτε, όμως, πως είναι και φάρμακα, γι’ αυτό η χρήση τους πρέπει να γίνεται με τη συμβουλή του γιατρού σας. Όπως δεν θα χρησιμοποιούσατε κάποιες φαρμακευτικές ουσίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού, έτσι πρέπει να είστε το ίδιο προσεκτικές και με τη χρήση βοτάνων. Εξαιτίας της έλλειψης τεστ ασφαλείας και των μη πιστοποιημένων συστατικών, οι έγκυοι και οι γυναίκες που θηλάζουν θα πρέπει να προσέχουν όταν χρησιμοποιούν τσάι από μείγμα βοτάνων ή άλλα παρόμοια προϊόντα. Μερικά βότανα περιέχουν ισχυρά, ενεργά συστατικά. Άλλα μπορεί να είναι τοξικά ή απειλητικά για την υγεία. Αν και τα περισσότερα προϊόντα βοτάνων πωλούνται ως συμπληρωματικά τροφίμων, δεν έχουν αυστηρές προδιαγραφές όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι κάποια βότανα και βοτανικά συμπληρώματα μπορεί και να μην έχουν ελεγχθεί για την ασφάλεια της χρήσης τους και την «αγνότητά» τους. Κάποια προϊόντα από βότανα μπορεί να περιέχουν αλλεργιογόνα συστατικά, όπως γύρη ή μούχλα. Αν είστε, λοιπόν, αλλεργικές, και πάλι προσοχή στη χρήση.

Τι πρέπει να τρώτε στην Εγκυμοσύνη | All4mamaTV


Βότανα που μπορούμε να χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Τζίντζερ (πιπερόριζα) και βαλλωτή, για τη ναυτία: Το τζίντζερ (πιπερόριζα) πράγματι μπορεί να ηρεμήσει το στομάχι και να σταματήσει τις ναυτίες της εγκυμοσύνης. Χάρη στις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητές του, εμποδίζει την επίδραση της σεροτονίνης -χημική ουσία που παράγεται από τον εγκέφαλο και από το στομάχι κάθε φορά που εμφανίζεται ναυτία-, καθώς και την παραγωγή ελευθέρων ριζών. Κυκλοφορεί σε κάψουλες, σκόνη, έγχυμα ή βάμμα. Γενικά, πάντως, αποφύγετέ το τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν γεννήσετε, και εντελώς αν έχετε προγραμματίσει καισαρική.
Σεντέλα, μύρτιλο και τζίνγκο μπιλόμπα, για πρησμένα πόδια: Πρήξιμο, βάρος και διαστολή των τριχοειδών αγγείων είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα. Η μήτρα, της οποίας ο όγκος αυξάνεται συνεχώς, πιέζει τις φλέβες των ποδιών εμποδίζοντας την επιστροφή του αίματος στην καρδιά. Λόγω των ορμονικών αλλαγών που συντελούνται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι φλέβες γίνονται πιο αδύναμες και σπάνε ευκολότερα. Για να ανακουφιστείτε, κρατήστε για λίγο ανασηκωμένα τα πόδια σας και πίνετε πολύ νερό για να αποφύγετε την κατακράτηση υγρών.
Τζίνγκο μπιλόμπα, ανανάς, και σημύδα, για την κυτταρίτιδα: Τα προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επιδεινώνουν το πρόβλημα της κυτταρίτιδας. Ευεργετικά είναι τα εκχυλίσματα των παραπάνω φυτών, που βοηθούν στην αποβολή των υγρών και των άχρηστων ουσιών. Τα συστατικά αυτά περιέχονται σε φυσικά σκευάσματα με τη μορφή κρέμας, τζελ, σπρέι.

Σκόνη φτελιάς ή ρίζα δεντρομολόχας, για τις καούρες.
Ανθόνερο, τριαντάφυλλο, μελισσόχορτο και πορτοκάλι, για την αφυδάτωση.
Αμυγδαλέλαιο και έλαιο αβοκάντο, για τη χαλάρωση:
 Έχουν ήπια δράση, κι έτσι μπορούν να χρησιμοποιούνται καθημερινά, ακόμη και σε ευαίσθητες περιοχές, όπως το στήθος.
Φύλλα κόκκινης σμεουριάς: Μαλακώνουν τον τράχηλο.
Τσουκνίδα: Δυναμώνει το αίμα.


Βότανα (και μπαχαρικά) που θα πρέπει να αποφεύγουμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Γερμανικό χαμομήλι: Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις ή και αϋπνίες, παρόλο που είναι γνωστό για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες.
Τσίλι: Σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει διάρροιες.
Εχινάκεια: Σε μικρές δόσεις είναι ασφαλής, αλλά αποφύγετε να τη χρησιμοποιήσετε πάνω από μία εβδομάδα συνεχόμενα.
Δίκταμο ή αλλιώς σπαθάρι: Στην αρχαιότητα, το χρησιμοποιούσε ο Ιπποκράτης ως εκτρωτικό, κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, ειδικά στην πρώτη φάση της εγκυμοσύνης.
Αλόη: Έχει εκτρωτικές ικανότητες, γνωστές στη Φαρμακευτική.
Άνηθος: Ενώ ρυθμίζει την έμμηνο ρύση, απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη.
Αντράκλα: Η χρήση της γνωστής σε όλους μας γλιστρίδας πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Μαϊντανός & ρίγανη: Πρέπει να χρησιμοποιούνται σε πολύ μικρές ποσότητες.
Κάρδαμο, δεντρολίβανο, κανέλα, κρόκος, λυγαριά, γλυκόριζα, λουίζα,καλέντουλα, μανδραγόρας, φλισκούνι, φασκόμηλο, μαύρα και μπλε μούρα.

Διατροφικά βοηθήματα στο θηλασμό
Κάποια βότανα περιέχουν φυτικές ουσίες που προάγουν την παραγωγή γάλακτος, οπότε και βοηθούν κατά πολύ στο θηλασμό, άλλα πάλι είναι εντελώς απαγορευτικά.
Τα βοηθητικά 
Μάραθος, τριγονέλλα, βασιλικός, κύμινο και σκόνη γλυκάνισου:Προάγουν την παραγωγή γάλακτος.
Τσουκνίδα και πικραλίδα: Μπορούν να μειώσουν οιδήματα που δημιουργούνται στην επιλόχειο περίοδο. Βοηθητικά για την καταπολέμηση του οιδήματος είναι το σπανάκι, η ρόκα, το σέσκουλο, το λάχανο και το ραδίκι.

Τα επικίνδυνα
Χαμομήλι, δυόσμος, φασκόμηλο και αγράμπελη είναι απαγορευτικά στο θηλασμό, γιατί σταματούν το γάλα.

Με τη συνεργασία της Μάγιας Μαυράκη (ειδικός στην κινέζικη βοτανολογία).


Πηγη: https://www.imommy.gr/egkimosini/ygeia/article/1975/botana-egkymosynh/#sthash.f0f4Hvkh.dpuf
Πηγη https://www.imommy.gr/egkimosini/ygeia/article/1975/botana-egkymosynh/

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του