10 Τρόποι αντιμετώπισης των σαλιγκαριών

10 Τρόποι αντιμετώπισης των σαλιγκαριών

Τα σαλιγκάρια, που τρέφονται με τα τρυφερά μέρη των φυτών (φύλλα, νέους βλαστούς), δημιουργούν αρκετά προβλήματα. Οι βασικότεροι τρόποι αντιμετώπισης περιλαμβάνουν:

1. Συλλογή με το χέρι <<ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ !!!!>>

Τα σαλιγκάρια βγαίνουν τη νύχτα, ενώ τη μέρα κρύβονται στη σκιά στοέδαφος κάτω από πέτρες ή ξύλα που κρατούν και υγρασία. Μπορούμε να τοποθετήσουμε σανίδες ή παλιές λαμαρίνες για παγίδες
δίπλα περιβόλι μας και όταν ο καιρός είναι ξερός να τα συλλέξουμε την ημέρα από την κάτω επιφάνεια. Επίσης το βράδυ με φακό ή πολύ νωρίς επιθεωρούμε τακτικά τα λαχανικά μας και συλλέγουμε τους εισβολείς.
Προσελκυστικά: παγίδες Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φλούδες πορτοκαλιού, πίτουρο, φύλλα από μαρούλια, λαχανόφυλλα, κάτω από τις σανίδες μας τα οποία θα προσελκύσουν περισσότερο τα σαλιγκάρια και θα αφήσουν ήσυχα τα λαχανικά μας, δίνοντάς την ευκαιρία να τα μαζέψουμε πιο εύκολα από εκεί.


2. Στάχτη




Αν έχουμε μεγάλο πρόβλημα, μπορούμε να προστατέψουμε τα φυτά μας ρίχνοντας γύρω τους στάχτη από ξύλα. Τα σαλιγκάρια δεν μπορούν να την περάσουν. Προσοχή εάν βραχεί πρέπει να ξαναρίξουμε.
3. Ασβέστης
Χρησιμοποιείται εναντίον των γυμνοσαλιάγκων και σαλιάγκων (σαλιγκαριών) ως σκόνη. Η σκόνη πρέπει να προέρχεται από άσβηστο ασβέστη πού γίνεται σκόνη από την υγρασία. Για να υποβοηθήσουμε να γίνει σκόνη ραντίζουμε με πολύ λίγο νερό το σωρό της ασβέστου. Τη σκόνη αυτή σκορπίζουμε μέσα στις πρασιές, που έχουν σπαρθεί τα λαχανικά. Το σκόρπισμα αυτό πρέπει να γίνεται τις βραδινές ώρες. Κατά τις ώρες αυτές βγαίνουν οι γυμνοσάλιαγκες και πηγαίνουν στις φυτείες να φάνε τα λαχανικά. Μόλις περάσουν επάνω από τον ασβέστη, ο ασβέστης θα κολλήσει στο σώμα τους που είναι υγρό, δίνοντας άμεσο αποτέλεσμα καταπολέμησης. Όταν βρέξει πρέπει να σκορπίσουμε και δεύτερη φορά, γιατί ο ασβέστης χάνει την καυστική του δύναμη.

4. Μπύρα



Χρησιμοποιήστε άδεια κεσεδάκια από γιαούρτι ή πλαστικά δοχεία (π.χ. παλιά τάπερ),διαφόρων σχημάτων και μεγεθών. Ρίξτε μέσα σ' αυτά 2-3 δάχτυλα μπύρα και τοποθετήστε τα δοχεία σε διάφορα σημεία στον κήπο σας, ειδικά κοντά σε φυτά που δέχονται επιθέσεις σαλιγκαριών. 


Τα σαλιγκάρια προσελκύονται από χημικές αναθυμιάσεις που εκπέμπονται μετά από τη διαδικασία ζύμωσης. Προσέξτε αν σφηνώσετε τα δοχεία στο έδαφος να μην είναι τα χείλη τους στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια του εδάφους, αλλά λίγο ψηλότερα. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να πνίξετε διάφορα ωφέλιμα έντομα εδάφους εκτός από τα σαλιγκάρια. θα πρέπει να αδειάζετε τα δοχεία από τα σαλιγκάρια μέρα παρά μέρα. Η ακτίνα δράσης κάθε παγίδας είναι σχεδόν ένα μέτρο, γι αυτό αν έχετε μεγάλο κήπο ή μεγάλες προσβολές σαλιγκαριών θα πρέπει να φτιάξετε πολλές παγίδες.


5. φασκόμηλο , μέντα

Φυτέψτε μέντα και φασκόμηλο γύρω από τα φυτά σας, η μυρωδιά τους τα απωθεί. 

6. Απομάκρυνση με απωθητικά σκευάσματα.
Μπορούμε πλέον να προμηθευτούμε και να χρησιμοποιήσουμε βιολογικά απωθητικά σαλιγκαριών, σε μορφή κόκκων. Αυτά τα διασκορπίζουμε γύρω από τα φυτά που θέλουμε να προστατεύσουμε. Οδηγίες αναλυτικές αναφέρονται πάνω στις συσκευασίες.

7. Χρησιμοποίηση βιολογικού σαλιγκαροκτόνου.
Από τα γεωπονικά καταστήματα, μπορούμε να προμηθευτούμε βιολογικά σαλιγκαροκτόνα, χωρίς χημικές ουσίες για την εξολόθρευση σαλιγκαριών και γυμνοσαλιάγκων. Τα βιολογικά κοχλιοκτόνα, έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν αφήνουν χημικά υπολείματα στο έδαφος και η δράση τους είναι πολύ ικανοποιητική.


8. Προστατευτικές ταινίες


Στο εμπόριο κυκλοφορούν αυτοκόλλητες ταινίες χαλκού ειδικές για γλάστρες με την ιδιότητα να ηλεκτρίζουν τα σαλιγκάρια δημιουργώντας έτσι ένα φυσικό εμπόδιο.

9. Παγίδα Σαλιγκαριών και Γυμνοσαλιάγκων


Προστατέψτε τα λουλούδια, τα φρούτα και τα λαχανικά σας από τα Σαλιγκάρια και τους Γυμνοσάλιαγκες με αυτόν τον πλέον οικολογικό τρόπο! Χωρίς φάρμακα ή χημικά!
10. Ξηρά τροφή για σκύλους ή γάτες
Άλλος παράδοξος τρόπος καταπολέμησης των σαλιγκαριών είναι η χρήση ξηράς τροφής για σκύλους ή γάτες. Με αυτόν τον τρόπο κρατάμε τα σαλιγκάρια μακριά από τα φυτά μας. Ο τρόπος είναι εύκολος και απλός. Παίρνουμε ένα μικρό ταψάκι αλουμινίου μιας χρήσης και ανοίγουμε 2 εγκοπές στα πλευρικά τοιχώματα και το τοποθετούμε ανάποδα στο έδαφος. Βάζουμε την ξηρά τροφή στο σημείο όπου θέλουμε να τα συγκεντρώσουμε και τοποθετούμε μια μικρή πέτρα πάνω στο ταψάκι αλουμινίου ώστε να μην το πάρει ο αέρας. Το επόμενο πρωί, σηκώνοντας το ταψάκι θα βρούμε τα σαλιγκάρια νεκρά. 


Πηγή Σαλιγκάρια-αντιμετώπιση
Πηγή https://www.agroo.gr/blog/post/3-tropoi-antimetvpisis-saligkarivn
Πηγή https://www.antemisaris.gr/document.aspx?iid=11801
Πηγή https://www.geoponiko-parko.gr/menu-agriculture-advices/menu-agriculture-advices-jan/138-saligkaria-plirofories-kai-prostasia-me-viologikoys-tropous
Πηγή https://www.c-gaia.gr/news/newscategories/entry/2013-07-05-13-29-29
Πηγή https://kthnotrofia.pblogs.gr/2011/02/ektrofh-kai-diathesh-saligkariwn-helix-aspersa-sthn-desfina.html


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του 


Χορηγός: mixanikos365 διακριτικά στο τέλος του άρθρου χωρίς συνεχείς διαφημήσεις και αναδυόμενα παράθυρα